EEN TAMBOERKORPS

Op zondag 21 september 1958 was het zover: om 16.00 uur zou de eerste repetitie beginnen van een nieuw tamboerkorps. Secretaris Maas zocht, met hulp van andere leden, hiervoor mensen, repetitieruimte en een instructeur.  Doch ter elfder ure moest hij in een bestuursvergadering het bestaansrecht van een dergelijk korps verdedigen. Daarnaast diende hij zich te verantwoorden voor het aannemen van vrouwelijke leden.

Zaterdagavond 20 september, 21.00 uur, besliste de burgemeester: “doorgaan en gemengd!“.

De eerste instructeur kwam uit Den Bosch: ”ome Piet” Verhulst. Martien Biermann was de eerste tamboer-maître.

Het harmonieorkest en het nieuwe tamboerkorps traden op 7 en 8 februari 1959 voor het eerst gezamenlijk tijdens een concert op. Met de toneelgroep Zijtaart verzorgde men een uitvoering in het parochiehuis.

Gerepeteerd werd er door de tamboers in de kapel van het parochiehuis en in het leslokaal van de brandweer. In de toenmalige blokhut oefende men onder andere het “counteren”.


December 1959: na een serenade bij de pastorie in Erp. Het zal fris zijn geweest voor het tamboerkorps in de witte blouses!
Op de achtergrond Café Van der Ven met rechts daarvan het parochiehuis. Tamboermaître is Martien Biermann.

Carnavalsoptocht in Schijndel: het tamboerkorps in grijs en wit voorop. De harmonie in blauwe kiel daarachter.

Terwijl het harmonieorkest nog in burger optrad, kleedden de leden van het tamboerkorps zich al uniform: wit blouse, zwarte stropdas en grijze pantalon of rok.

Enige jaren later werden bazuinblazers aan het slagwerk toegevoegd.  Op koninginnedag traden ze apart op. Als herauten. Te paard trokken zij in formatie door het dorp om reveille te blazen. Er werd al om 6.00 uur ‘s morgens vertrokken, want ook Boerdonk en Keldonk werden aangedaan.  En zo kon het gebeuren dat één van de viervoeters het ergens tussen Boerdonk en Keldonk op een lopen zetten. Gerrit van den Hurk weet nog als de dag van gisteren hoe hij zich vastklemde aan de manen van het voortijlende dier. Pas bij een gerenommeerde hengstenhouderij te Keldonk liet het beest zich tot staan brengen...


1962: het tamboerkorps voorop met tamboermaître Martien Biermann.
Op de achtergrond de St Jozefschool in Erp, nu Ontmoetingscentrum Ter Aa.

De drumband kreeg in 1963 de Bosschenaar Galliard als instructeur die hiermee W. Dekkers opvolgde. Zij werkten aan de basis van wat later een fantastische slagwerkgroep zou worden.
De opleiding van de slagwerkers is altijd geleid door de eigen instructeurs.

In 1967 vertrok instructeur Galliard, N. Manders (“Bert”) uit Uden nam de uitdaging aan; tot nu toe was het tamboerkorps nog niet op concours geweest. Daar zou snel verandering in komen.

1968: te St.-Oedenrode nam de drumband voor het eerst in haar bestaan deel aan een concours. Onder leiding van instructeur Manders behaalde zij 129 punten: 1e prijs in de 2e afdeling.

1969: de drumband kreeg andere uniformen: de jas verdween en werd vervangen door een blauwe cape. Er kwam een zwarte kolbak in plaats van de pet. En heel even liepen er jeugdige majorettes voor het korps.

1970: tamboerkorps Harmonie OBK met tamboer-maître Louis de Wit.
Op de voorgrond de majorettes.

Op 10 oktober 1971 behaalde het tamboerkorps Harmonie OBK, op een concours te Milheeze, in de 2e afdeling 134 ½ punten: goed voor een 1e  prijs. 

Op 15 oktober 1972 promoveerde het tamboerkorps op een concours te Budel 
met 139 punten naar de Eerste afdeling!

Op 17 december van dat jaar nodigde de Bossche Bond van Muziekgezelschappen het succesvolle tamboerkorps uit deel te nemen aan de kampioenswedstrijden in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch 133 punten, wel geen kampioen maar de eer te mogen deelnemen...

In 1974 nam het tamboerkorps weer deel aan een concours. In Esch.
Zij behaalde er een 1e  prijs.

1978: het tamboerkorps nam deel aan een concours te Mierlo: 192 ½ punten, 1e prijs in de 1e afdeling/sektie A;

1979: slagwerkinstructeur Jan van den Eijnden uit Gemert nam het over van Bert Manders.


1980: tamboerkorps met instructeur Jan van den Eijnden.

Op 20 juni 1982 behaalde het tamboerkorps in de 3e afdeling 264,5 punten, toen het ensemble in St.Oedenrode deelnam aan een Bondsconcours: 2e prijs.

1985: op 15 september werd middels een frühschoppen het zilveren jubileum gevierd van de drumband. Samen met blaaskapel De Durdauwers. Het werd het een feest. Oud-tamboers kwamen voor de dag met een tamboerkorps, zoals in de zestiger jaren. In oktober kwam het tot harmoniefeesten die 3 dagen in beslag namen.

1986, 21 september, marswedstrijden te Goirle: het tamboerkorps behaalde onder leiding van Jan van den Eijnden 291,5 punten in de derde divisie: een 1e prijs! 

Op 1 juli 1987 neemt Henk Schellekens uit Gemonde de muzikale leiding van het tamboerkorps over. 

 

 

 

dirigent Henk Schellekens

1987: Slagwerkgroep Harmonie OBK
in de jaarlijks terugkerende Keldonkse Antoniusprocessie

SLAGWERKGROEP

Onder de leiding van Henk Schellekens slaan de slagwerkers van Harmonie OBK nieuwe wegen in. 
Van tamboerkorps naar slagwerkgroep! 

Op 1 oktober 1989 werd dat bewezen. In Den Bosch behaalde men in de sectie "marching percussion" een 1e prijs met promotie naar de 2e afdeling! 
Op uitnodiging van de Bossche Bond van Muziekgezelschappen bezocht de band de bondskampioenschappen in St.Michielsgestel en werd daar prompt kampioen van de derde afdeling!

In 1990 nam het korps deel aan de federatieve kampioenswedstrijden in Breda. In de derde divisie spelend behaalden de Erpse slagwerkers 306 punten! Geen kampioen... maar tóch!

Op zondag 8 november 1992 organiseerde OBK een regionale slagwerkdag, waaraan slagwerkensembles uit Erp, Nijnsel, Rips en Son en Breugel deelnamen. Extra: steeldrumduo Nos Dos uit Breda.

Op 24 oktober 1993 nam de slagwerkgroep deel aan de bondswedstrijden in Goirle. Onder leiding van Henk Schellekens speelden de Erpse slagwerkers 297 punten bij elkaar: een 1e prijs en promotie naar de 1e divisie.

Op 12 oktober 1996 veroverde OBK op het kringfestival in Vorstenbosch de 1e prijs en daarmee de Rabocup

Op 4 oktober 1997 deden de OBK-slagwerkers dat over.
Op het kringfestival in Zijtaart wonnen ze nog eens de 1e prijs en namen ze dezelfde Rabocup mee naar huis.

 

Op 7 juni 1998 nam de slagwerkgroep deel aan de podiumwedstrijd van de Bossche Bond te Goirle. Met maar liefst 86,08 punten behaalden Henk Schellekens en zijn muzikanten een 1e prijs en promotie naar de eredivisie, sectie A-b (waarbij alle slaginstrumenten worden gebruikt).

Op 6 november 1999 weet de OBK-slagwerkgroep de 1e prijs te veroveren tijdens het kringfestival om de Rabocup te Uden. Ze grijpt echter nét naast de Rabocup!

1999: de succesvolle slagwerkgroep van Harmonie OBK

Hun lauweren behaalden dirigent Henk Schellekens en zijn muzikanten 
op 7 oktober
2000 in Heeswijk-Dinther tijdens het Rabocup-festival. 
Na een fantastisch uitgevoerd concert, kende de jury de OBK-slagwerkers de 1e prijs toe.
Tevens mocht de slagwerkgroep zich definitief eigenaar noemen van de Rabowisselbokaal, 
die voor de 3e keer(!) in successie werd binnengesleept.

Al jaren achtereen schittert de slagwerkgroep op de plaatselijke pronkzittingen
 met een buitengewone, muzikaal en creatief uitgevoerde act.

De muzikanten van de Erpse slagwerkgroep bespelen een veelvoud aan slaginstrumenten en verzorgen interessante concerten.
Slagwerkgroep Harmonie OBK speelt in de 1e divisie FKM, sectie A.
Tijdens haar jongste deelname aan een podiumwedstrijd van de
Nationale Federatie KNFM op zaterdag 9 juni 2007
in Maassluis,
behaalde de slagwerkgroep een eerste prijs met promotie naar deze hoogste divisie.

Op zondag 4 november 2007 haalde de slagwerkgroep op het Jumbokringfestival van de kring Veghel te Zijtaart weer de Jumbocup Wisselbeker binnen. Met voor alle onderdelen een 9. Dat betekende niet alleen de eerste prijs in de eigen festivalgroep maar daarnaast de Jumbocup!

Op 7 november 2009 was het opnieuw raak: Slagwerkgroep Harmonie OBK nam deel aan het Jumbofestival, het kringfestival voor muziekgezelschappen in de regio.
Onder leiding van Henk Schellekens speelde het ensemble een bijzonder geanimeerd en divers programma.
Met als resultaat dat de Erpse slagwerkgroep opnieuw de Jumbocup mee naar huis mocht nemen!