Raf De Keninck

website

Raf De Keninck was van 8 juli 2009 tot en met 6 maart 2013 dirigent van het harmonieorkest van muziekvereniging Harmonie OBK.

Raf De Keninck werd geboren op 30 januari 1973 te Duffel (België). Hij behaalde in 1992 de einddiploma’s klarinet en kamermuziek aan de Boomse Academie voor Muziek en Woord. In 1998 behaalde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen het einddiploma klarinet, basklarinet en kamermuziek (specialisatie finaliteit) met de grootste onderscheiding (Supra Cum Laude) alsook het diploma “Master in Music”. In hetzelfde jaar behaalde hij ook het einddiploma HAFABRA-directie met grote onderscheiding (Cum Laude). Aan dit instituut verdiepte hij zich tevens in de meestergraad muziekanalyse en kerkorgel.

Als pedagoog (klarinet) was hij van 1991-2001 actief aan diverse Vlaamse muziekacademies. Van 1999 tot 2001 assisteerde hij symfonische orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hier stond hij in voor de begeleiding van het orkest, leidde hij groepsrepetities en dirigeerde hij enkele concerten. Eén van die concerten werd live opgenomen en onlangs nog uitgezonden door de Vlaamse Klassieke zender “Klara”.
 

Als kamermusicus en dirigent ontving hij vele lovende woorden van solisten, componisten en pedagogen. Opvallend bij elke uitvoering is zijn instelling om alle aspecten die de muziek in zich draagt tot bij het publiek én mede-uitvoerders te brengen. Componisten zoals Petra Vermote, Dimitrisch Andrikopoulos, George De Decker, Frits Celis, Wim Henderickx, Alain Craens en anderen, spraken hun waardering uit over het inzicht waarmee Raf De Keninck nieuwe werken creëert.

Raf De Keninck werd laureaat van diverse nationale en internationale wedstrijden. Zo werd hij laureaat van Pro Civitatea (1992), laureaat van de tweejaarlijkse internationale wedstrijd “Orpheus-Prijs” afdeling Solist (1997), laureaat van de kamermuziekwedstrijd José-Vigneront (1998), laureaat van de Nationale Kamermuziekwedstrijd te Almere (2005) en behaalde hij een 5de plaats op de internationale dirigentenwedstrijd te Kerkrade (2005). In 2006 werd hij tevens halve finalist van het internationale kamermuziekconcours “Gaetano Zinetti” te Verona, Italië.
Voor zijn bijzondere inzet op vlak van hedendaagse kamermuziek ontving hij de BAP-Sabamprijs (1997) en de Willem Pelemansprijs (2000).

Als klarinettist werkte hij samen met tal van orkesten en dirigenten, zowel in Vlaanderen als op de internationale muziekscène. Hij verzorgde producties met de Beethovenacademie, Orchestre Philharmonique de Liège en diverse gelegenheidsensembles. Hij was solist met het “Walter Boeykens clarinetchoir” en met diverse strijkkwartetten in muziek van Mozart, Weber en Brahms.. In 2004 creëerde hij tevens het klarinetconcerto “ ik” ( klarinetsolo, 2 dansers en kamermuziekensemble) van de Griekse componist D. Andrikopoulos.

Als klarinettist en op basklarinet creëerde hij tientallen werken die terug te beluisteren zijn op radio-opnamen’s en cd-producties. Zo verzorgde hij tal van kamermuziekconcerten die al dan niet live werden uitgezonden door de Belgische radiozender KLARA en de Nederlandse concertzender Radio 4. Hij was in 2006 te beluisteren in een soloprogramma tijdens “KLARA in de stad Geel” en in 2005 was er een uitzending door de Nederlandse zender Radio 4 vanuit het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam waar hij met het Trio Energico optrad. Hij verleende als klarinettist en als dirigent de medewerking aan diverse cd-opnames.

Als dirigent verzorgde hij talloze concerten met harmonieorkest, kamerensemble en symfonieorkest. Hoogtepunt was de uitvoering van de 7de Symfonie van Mahler en de creatie van diverse soloconcerto’s voor jonge Vlaamse componisten in De Singel te Antwerpen. Hij dirigeerde werk op de cd Mystery van het ensemble Emanon. In 2008 kwam zijn allernieuwste cd “Darkness” op de markt. Op deze cd dirigeerde hij het Emanon ensemble in de Salle de la Philharmonique te Luik. Deze cd kreeg vele lovende kritieken en werd op zowel de Oostenrijkes, Nederlandse, Franse en Belgische klassieke radiozenders voorgesteld. De cd Darkness is terug te vinden in platenzaken verspreid over Europa, Azië, Amerika en is reeds aan een herdruk toe.

Als kamermusicus bracht hij concerten verspreid over heel Europa. Momenteel werkt hij aan een heel groot project rond het begrip Chamber Symphony. Hierin zal hij instaan voor de creatie van 8 Kamer symphoniën met het Ensemble Emanon. Deze werken zullen dan ook stuk voor stuk op CD verschijnen tussen 2010 en 2018.

Momenteel is Raf De Keninck verbonden aan het Ensemble Emanon als artistiek leider en algemeen directeur. Hij speelt klarinet bij het Ensemble Emanon, Trio Energico en het Intertidal Ensemble. Met deze ensembles verkent hij nieuwe horizonten en als artistiek leider werkt hij vernieuwende ideeën uit op het vlak van cross- over en multimediale producties.

Op het Conservatorium in Tilburg combineert hij de functies van vakgroepcoördinator Kamermuziek, docent Kamermuziek, alsook docent Ensembleleiding en slagtechniek.

Naast de harmonie OBK uit Erp dirigeert hij het harmonieorkest L’Union Fraternelle uit Zeelst, de Koninklijke Harmonie UNA uit Valkenswaard. Hij is regelmatig als jurylid te gast bij VLAMO (federatie van Vlaamse Blaasmuziek).