Nieuwsarchief 2007

  Op deze pagina het nieuws van 2007, het oudste onderaan...

Harmonieorkest succesvol bij concertwedstrijden in Veldhoven

Het harmonieorkest nam op zondag 25 november 2007 met succes deel aan concertwedstrijden in theater De Schalm te Veldhoven. Het orkest speelde als laatste tijdens het tweedaagse concours dat door de Brabantse Bond werd georganiseerd.
De jury werd gevormd door de heren Jo Conjaerts, Jouke Hoekstra en Lex van Diepen. De plaatselijke organisatie was in handen van het Veldhovens Muziek Korps.
Het Erpse orkest bestendigde haar plaats in de hoogste afdeling met 80,08 punten, in vroegere beoordelingen zou dat een eerste prijs zijn geweest. Een uiterst tevreden stel muzikanten keerde huiswaarts naar Erp om de successen te vieren.

Onder leiding van dirigent Jan Koolen speelde Harmonieorkest OBK het volgende programma:

Royal Processional
Yiddish Dances
                          
The Seven Wonders of the Ancient World 
St Florian Choral
Saluto Lugano
    
-  John J. Morrisey
-  Adam Gorb
-  Alex Poelman
-  Thomas Doss
-  Siegfried Rundel
* Inspeelwerk
* Jurywerk: verplicht
* Jurywerk: keuze

 

Harmonie OBK sloot het concoursweekend officieel af met het Wilhelmus.
Hieronder kiekjes van diverse momenten op 25 november 2007.


Foto's Martijn der Kinderen

 
   
Fotoreportage van Erp via Veldhoven naar Erp: Peter Ketelaars:  
 


 


Generale repetitie harmonieorkest voor Veldhoven
Op zaterdag 24 november 2007 hield het harmonieorkest in Ter Aa een generale repetitie, daags dus voor de deelname aan de concertwedstrijd in Veldhoven.

 Concert met Harmonie Oranje uit Wouw
Op zaterdag 17 november 2007 presenteerden de muziekverenigingen Harmonie OBK uit Erp en Harmonie Oranje uit Wouw een interessant concert. Voor Harmonieorkest OBK een laatste try-out voor het concours op 25 november 2007. Voor de slagwerkgroep Harmonie OBK een herhaling van het optreden waarmee zij onlangs de Jumbocup verwierf. Voor Harmonieorkest Oranje een aanzet tot de geplande concoursgang in 2008.
De foto's van de repetitie vr het concert en de uitvoeringen zelf werden gemaakt door Peter Ketelaars.


Repetitie Harmonie-orkest OBK met Klezmer-workshop
 
 

Optreden Harmonieorkest OBK
 
 

Optreden slagwerkgroep Harmonie OBK
 

Pauze
 
 

Optreden Harmonie Oranje uit Wouw


 


Jumbofestival te Zijtaart
Op zondag 4 november 2007 namen de slagwerkgroep en het harmonieorkest deel aan het kringfestival van de kring Veghel: het Jumbofestival, dat plaatsvond te Zijtaart in de Korenmolensteen.
Beide ensembles musiceerden niet onverdienstelijk maar het laatste woord was aan de jury....

De slagwerkgroep behaalde 90 punten, met voor alle onderdelen een 9. Eerste prijs in de eigen groep en overall de Jumbocup Wisselbeker! Een fantastisch resultaat, wat aantoont dat de kwaliteit van het juni-concours absoluut is vastgehouden. Jurylid Peter Smits was ook na afloop zeer te spreken over onze slagwerkgroep en heeft dat persoonlijk aan dirigent Henk Schellekens en aan voorzitter Kees Bressers zo uitgesproken.

   


Het harmonie-orkest behaalde 84,5 punten voor Yiddish Dances en 86,5 punten voor The Seven Wonders. Dat is gemiddeld een 85,5 en eveneens een fantastisch resultaat. Helaas ook nu weer geen eerste prijs in de groep en evenmin dus de Jumbocup. Maar het is nog geen 25 november en dus moest het orkest toen ook nog niet pieken.
De winnaar van onze groep was Fanfare Sint Caecilia uit Zijtaart. De Jumbocup ging naar Uden.
De presentatieprijs in onze groep was voor de Volkelse harmonie.

 Successen voor Erpse slagwerkers bij de Nederlandse Kampioenswedstrijd 2007 voor solisten en ensembles

Op 13 oktober reisden 3 slagwerkers van Harmonie en Slagwerkgroep Harmonie OBK uit Erp op uitnodiging naar Elburg  om deel te nemen aan het NK, een door de gezamenlijke bonden KNFM FKM en NFCM georganiseerde Nederlandse Kampioenschapwedstrijd.
De uitnodiging vond plaats op basis van eerder behaald resultaten bij een bondsconcours van een van bovengenoemde muziekbonden in 2007.
De vakjury voor de slagwerkers bestond uit de heren Gerard van de Kolk uit Leeuwarden en Jo Zinzen uit Thorn.

Het duo Ruud van de Valk en Jop Schellekens kwam uit in de 3de divisie Multipercussion en behaalde met 90 punten het hoogste aantal punten in deze categorie en mag zich daarmee noemen
Nederlands Kampioen 3de divisie ensemble.
Ze speelden Two players Seven Instruments van de componist D. Mengerink.

Ook in de 3de divisie trad Jop Schellekens op, als solist multipercussion en behaalde hierin het hoogste aantal van 93 punten en mag zich  Nederlands Kampioen 3e divisie multipercussion solist noemen. Jop speelde het werk multipercussion solo Freedom van componist Frank Rademakers.

In de 1ste divisie ( hoogste divisie) trad John Sweers op als multipercussion solist en behaalde met 86 punten de tweede plaats in deze divisie als multipercussion solist. John speelde Multi-percussion Sketches van componist Leon Camp.

De Erpse slagwerkers hebben net als vorig jaar de Federatie van Katholieke Muziekbonden waarbij Harmonie OBK is aangesloten goed vertegenwoordigd met deze goede uitslagen.

 

foto Henk Schellekens

 

Studiedag
Op zondag 7 oktober 2007 had het harmonieorkest een studiedag, die zich voornamelijk in de klaslokalen van basisschool De Empel in Erp afspeelde. Tevoren bogen de repetitoren zich over de
In kleine en minder kleine groepen werd onder leiding van gerenommeerde musici gestudeerd op details in de concourswerken, die straks op 25 november gespeeld worden op het concours in Veldhoven. Tussen de middag was er soep bij Van Haandel en voor de gelukkigen een zonnig terrasje. De "tutti"-repetitie vond plaats in Ter Aa.

Foto's Peter Ketelaars.

 

Onderscheiding
Ons erelid Piet Vermunt heeft op 29 september 2007 de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice ontvangen vanwege zijn belangeloze inzet voor de Erpse parochtie Hl. Servatius. Met name het voorzitterschap van de parochieraad, maar ook zijn inzet voor de diverse werkgroepen werden genoemd door pastoor Rombauts.
 

Concert opleidingsorkesten
Op 29 september 2007 speelden de opleidingsorkesten van Dinther en Erp in Zalencentrum Van Haandel.

Een kwartiertje eerder dan normaal, in verband met andere verplichtingen van de dirigent van Dinther, zat Erp al klaar voor de start. Cindy wist het nog wat te rekken omdat er nog mensen binnen druppelden, maar rond vijf voor acht begonnen we dan toch, na een hartelijk welkom van Kari die ook de lady-speaker was.
Wij brachten ons programma zo goed mogelijk en Cindy was tevreden.
Na een korte pauze, waarin door Dinther alles werd klaargezet, ging het concert verder met mooie, vrolijke noten van Dinther. Ook hun programma verliep voorspoedig en werd door iedereen goed ontvangen.
Direct na hun laatste klanken schoven de muzikanten van OBK ertussen en speelden ze nog een gezamenlijk slotstuk. De dirigent was enthousiast over onze samenwerking en bedankte iedereen die het concert mogelijk had gemaakt. Tevens sprak hij de hoop uit dat we elkaar in de toekomst nog eens zouden treffen.


foto's  Lambert van der Ven, secretaris Harmonie Sint Servaes


Als dank kregen de beide dirigenten een lekker drankje voor thuis aangeboden door Kari.
Ik vond het fijn om zoveel jeugd actief bezig te zien met muziek en vooral omdat ze er ook zichtbaar plezier in hadden. Het schept vertrouwen in de toekomst van Harmonie OBK.
Lia van Kemenade.

foto's  Lambert van der Ven, secretaris Harmonie Sint Servaes  


 

 

BBQ slagwerkgroep

Op zaterdag 1 september 2007 hield de slagwerkgroep haar barbecue. De organisatie was in handen van de dames Ingrid en Manon
en de locatie was Prinseveld 51.

Een geslaagde BBQ avond, daarover was iedereen het eens.
Gestart werd om ongeveer 19.00 uur
en de laatste OBKers verlieten Prinseveld rond de klok van 02.00 uur.


 

foto's Henk Schellekens

 Verrassing
Op vrijdag 31 augustus 2007 bracht Harmonie OBK Antoon en Jo Delisse een serenade bij de aanvang van het feest vanwege hun huwelijksjubileum. Het robijnen stel was verrast door deze onverwachte geste.
Al vele jaren verzorgt Antoon Delisse op onnavolgbare wijze het onderhoud van de blaasinstrumenten en is hij bijzonder actief betrokken bij de aanschaf van nieuw instrumentarium.

 

Geslaagd!

In juni 2007 slaagden voor het A-examen:
* Imke van Lankveld op dwarsfluit
* Bram Verhoeven op trompet
* Monique van de Wijdeven op trompet
* Manon van de Valk op hobo
* Gijs van Dooren op altsax
* Siebe van de Crommert op altsax
* Yvonne van de Wijdeven op klarinet
* Anne Bernardus op klarinet
* Nicky Verwegen op klarinet
Voor het B-examen slaagden:
* Madelijn Jansen op dwarsfluit
* Bianca Claasse op dwarsfluit
* Martine van Brussel op trompet
* Jesse van Lankveld op trompet
* Monique Bockting op klarinet
* Linda Vervoort op klarinet
* Karlijn Coolen op klarinet
* Manon Emonds op klarinet
* Yvonne Manders op klarinet

Voor het C-examen slaagde:
* Esther van der Heyden op klarinet

Proficiat allemaal!

 

"Verrassings"-avond OBK+
Op 16 juni 2007 organiseerde OBK+ een reuzenvoetbalspel bij Caf-Restaurant Van Haandel op het Hertog Janplein.
Het weer was goed en de sfeer sportief. Een geslaagd evenement.
 

    

     

Klik hier voor mr foto's!
Als je de serie in volgorde wilt zien, gebruik dan de groene pijl in de navigatie.

 

Wedstrijdconcert slagwerkgroep als compleet verslag op DVD
Van de trip op 9 juni naar Maassluis is een DVD gemaakt, inclusief het optreden in Theater Koningshof.
De DVD is tegen het ongelooflijk lage bedrag van 4 euro te verkrijgen: bel of mail Bennie van Stiphout (0413-213317) / b.vanstiphout@hetnet.nl

 

Succesvolle slagwerkgroep Harmonie OBK glorieus terug naar Erp
Op zaterdag 9 juni 2007 nam de slagwerkgroep deel aan een podiumconcours te Maassluis, georganiseerd door de Nationale Federatie KNFM. Na een goed geplande busrit was men tijdig in Maassluis, waar de locatie bekeken en - voor wat betreft de akoestiek - rustig beoordeeld kon worden. De vrachtauto van Goossens Meubelen werd gelost. Er was voldoende tijd om in te spelen en tegen de klok van twaalf stond het podium van Theater Koningshof bomvol met OBK-muziekinstrumenten en slagwerkers.Onder leiding van Henk Schellekens speelden de Erpse slagwerkers de sterren van de hemel. Verfijnd waar het moest en royaal waar het kon. Met een uitgekiend en afwisselend programma verbaasden Henk en zijn orkest zelfs de eigen supporters. Na het laatste concert wisten die eigenlijk toch wel wat ze konden verwachten. Een half uur lang wist OBK het publiek te boeien met prettig in het gehoor liggende muziek, tot in de finesses verzorgd en qua techniek superieur uitgevoerd. Er werd verfijnd muziek gemaakt, daar op het podium in Maassluis. En met een aanstekelijk enthousiasme, dat de muzikanten overduidelijk uitstraalden. Het was duidelijk dat ook op het podium genoten werd!

Het programma bestond uit een viertal werken, met een zeer variabele inhoud. Achtereenvolgens klonken  Full Flower van Jan Schipper, African Suite van Gian Prince, Beachparty van Henk Mennens en Le Boulevard D'Anglaise, ook van Prince. Kenners waren het er over eens: dit was muziekmaken!
De jury, bestaande uit de gerenommeerde musici Jo Conjaerts en Gerard van der Kolk, beloonde de uitvoering tenslotte met een 1e prijs en promotie naar de hoogste afdeling.

De bus vertrok al snel richting Erp. Tegen 5 uur werden de muzikanten op het Hertog Janplein opgewacht door een groep muzikanten van het harmonieorkest die door middel van een kleine serenade hun felicitaties overbrachten.  

Proficiat OBK!
Foto's? Klik hier voor de fotoserie van Peter!


 

Jubilarissen concert
Op 26 mei 2007 werd Martien Beekmans in de bloemetjes gezet bij gelegenheid van zijn robijnen verenigingsjubileum. Mevrouw Francien van de Ven - Van Lee speldde hem namens de Brabantse muziekbond het federatief insigne op, behorende bij dit jubileum. Zowel zij, als voorzitter Kees Bressers, hadden alleen maar lovende woorden voor de jubilaris en zijn echtgenote. Maar er was ook aandacht voor Martien van Leuken: na ruim 53 jaar lidmaatschap vond deze de tijd gekomen om het actief muziekmaken te beindigen. Hij werd eveneens in de bloemetjes gezet vanwege zijn jarenlange inzet voor OBK en daaruit voortvloeiend zijn benoeming tot erelid van de vereniging. Het meespelen bij serenades wil Martien graag voortzetten.

 

Beide onderscheidingen vonden plaats tijdens een koffieconcert bij Van Haandel, waarbij alle orkesten die muziekvereniging Harmonie OBK rijk is, speelden: de speelgroep, het opleidingsorkest, de jeugdslagwerkgroep, de slagwerkgroep en het harmonieorkest.

 


Voor de slagwerkgroep was het het laatste concert vr 9 juni, als het gezelschap op concours gaat.
Het opleidingsorkest en het harmonieorkest voerden samen een tweetal bewerkingen van filmmuziek uit: een geslaagde samenwerking.

Na afloop was er gelegenheid om de beide Martienen te feliciteren.

Foto's Esther Verkuijlen en Paul van Amstel

 
Geknipt bij Kliknieuws:
Martien Beekmans veertig jaar bij OBK Erp

ERP Martien Beekmans uit Erp wordt zondag 26 mei 2007 door de plaatselijke harmonie OBK (Oefening Baart Kunst) in de bloemetjes gezet wegens zijn 40-jarig lidmaatschap. Het jubilarissenconcert is in Zaal van Haandel en begint om 11.00 uur. Beekmans begon bij het Erpse harmonieorkest als trombonist. In Stadskrant Veghel van vrijdag vertelt de jubilaris dat na veertien jaar de combinatie eigen bedrijf en het spelen van muziek toch te veel bleek te zijn. Beekmans koos vervolgens voor een bestuursfunctie.

Beekmans zag gedurende de afgelopen veertig jaar veel veranderen. De muzikale wandelingen bij lokale festiviteiten maakten plaats voor concoursen, concerten en grote evenementen. Muzikale groei kreeg meer en meer de nadruk. Het absolute hoogtepunt is wat Beekmans betreft het driejaarlijkse promconcert Lost in Music. De energie die dr wordt ingestoken! Onbegrijpelijk! Iedereen heeft het erover en nog weken erna word je op straat begroet met een zwaai en een brede glimlach. Zo dankbaar!
Beekmans werd in 2004 benoemd tot erelid en is ook n nog maandelijks actief voor OBK met de cordinatie van de inzameling van oud papier in het buitengebied.
In Stadskrant Veghel van vrijdag 25 mei 2007 staat een uitgebreid interview met de jubilaris.

 

Slag om Loosbroek
Festival jeugdslagwerkgroepen op 22 april 2007 in Zaal Lunenburg te Loosbroek,
waaraan onze eigen jeugdslagwerkgroep deelnam.


Foto's Paul van Amstel

 

OBK-ensembles luisteren open dag van De Empel op!

Op 31 maart 2007 was de open dag van Basisschool De Empel bij gelegenheid van de officile heropening. De vele honderden bezoekers reageerden enthousiast op het resultaat van verbouwing en herinrichting. De geweldige sfeer op deze dag was fantastisch.

De OBK-ensembles op het podium leverden een passende bijdrage aan deze sfeer. Hartelijk dank aan de muzikanten.

Schoolteam De Empel.

Foto's Maria van Bree

 

Algemene ledenvergadering
Op woensdag 28 maart 2007 hield de muziekvereniging Harmonie OBK haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Naast de verslagen van penningmeester en secretaris, was er ook een uitgebreid woord van de voorzitter. Ine Vermunt en Wern van Asseldonk werden in het bestuur herkozen. Er was tijd voor het beleidsplan op langere termijn en het voorstel tot contributieverhoging was een hamerstuk.
Een verfrissend onderdeel in de vergadering werd gevormd door jeugdige inbreng, een positieve ontwikkeling.

 

Studiedag Harmonieorkest
Op zondag 18 maart 2007 was er een studiedag rond het werk The Seven Wonders of the Ancient World. Een werk van Alex Poelman. Met onder meer dit werk gaat het orkest in november op concours. Beluisteren? Klik hier!
In zowel basisschool De Empel als in Partycentrum Van Haandel studeerden muzikanten in diverse ruimten aan het werk. Onder leiding van Bert Langeler, Henk Schellekens en Jan Koolen. Met name ging het om de eerste 3 delen: The Temple of Artemis, The Great Pyramid of Cheops & The Statue of Zeus.

Tenslotte slaagde het orkest er in om in grote lijnen de noten van deze 3 delen onder elkaar te zetten.
Foto's Kees Bressers

 

Successen voor Erpse solisten!
Op zondag 11 maart 2007 namen OBK-blaasmuzikanten in Tilburg deel aan het Concours voor solisten en kleine ensembles.
Organisatie: Brabantse Muziekbond.
Gelukwensen voor de muzikanten en hun opleiders van de muziekschool.

Muzikant

Instrument

Divisie

Werk en componist

Punten

Prijs

Lonneke Jansen

hobo

3

Pastorale, Felix Swinstead

85

 1e + promotie

Martijn van Wanrooij

dwarsfluit

intro

Sonate G-Moll delen 1 en 2, Johann S.Bach

*)

 advies: 2 divisie

*)  werk komt niet voor in het repertorium, vandaar geen punten maar toch achting van de jury middels een bijzonder waarderend advies

 

 

Successen voor Erpse slagwerksolisten!
Op zaterdag 10 maart 2007 namen OBK-slagwerkers in Tilburg deel aan het Concours voor solisten en kleine ensembles.
Met veel succes, zoals onderstaande tabel uitdrukt.
Gelukwensen voor de muzikanten n voor hun opleiders, Henk Schellekens en Marcel van Vught.
Organisatie: Brabantse Muziekbond.


Al onze solisten bij elkaar. Alleen Thijs ontbreekt.
Foto: Paul v Amstel

Muzikant Instrument Divisie Werk en componist   Punten Prijs

Maarten van de Biggelaar

multi-percussion

jeugd

Try-It, Frank Rademakers

80

1e

Bram Hanegraaf

kleine trom + woodblock

5

Basic Game, Leon Camp

76

2e

Amber Meeder

kleine trom + cymbaal

4

Drum-Up, Leon Camp

81

1e

Thijs van Stiphout

multi-percussion

4

New Roads, Henk Schellekens

86

1e + promotie

Herman van Amstel

kleine trom + woodblock

4

Jackpot, Leon Camp

80

1e

Lucas Hoefs

multi-percussion

4

Buffalo, Eric Crauwels

78

2e

Niels van den Elzen

kleine trom + bongo's

4

Testee, Leon Camp

82

1e

Tim Huijbers

marimba

3

Helledans, Ivo Weymans

87

1e

Jop Schellekens

multi-percussion

3

Freedom, Frank Rademakers

92

1e + promotie + lof

Jop Schellekens en
Ruud van de Valk

multi-percussion duo

3

Two players Seven Instruments, Dick Mengerink

90

1e + promotie + lof

Teun van de Biggelaar

multi-percussion

3

Single , Henk Schellekens

81

1e

Ruud van de Valk

multi-percussion

3

Studiosus, Leon Camp

84

1e

John Sweers

multi-percussion

1

Sketches, Leon Camp

88

1e

* in volgorde van optreden

 

Dirigent Jan Koolen 50
Op maandag 5 februari 2007 bereikte OBK's dirigent Jan Koolen de gezegende leeftijd van 50 jaar,
Tijdens de repetitie op 7 februari werd daar uitgebreid op teruggekomen. Niet alleen middels woorden maar ook in daden. Opnieuw ontmoette Jan Abraham. Voorzitter Kees Bressers schilderde 1957 als een succesvol jaar en leden van OBK droegen het hunne bij aan de feestvreugde.

En verder ...  was er voor iedereen een smakelijk stukje onvervalste Limburgse vlaai!

Foto's Paul v Amstel

 

 

Naar boven!