Nieuwsarchief 2008

  Op deze pagina het nieuws van 2008, het oudste onderaan...

 

Lost in Music 2008 onvergetelijk succes
Het laatst weekend van november zal menig OBK-lid in het geheugen gegrift blijven met een euforisch gevoel.
Lost in Music gaf letterlijk en figuurlijk vorm aan dat gevoel.

 

Sinterklaasintocht 23 november 2008

 

 

In de Hoofdrol
Op dinsdag 18 november 2008 stond rond kwart over acht een behoorlijke afvaardiging muzikanten van OBK te koukleumen op de Bolst, in de buurt van de toegangsweg naar de manege van Anky van Grunsven. Een extra activiteit ten behoeve van opnamen van het tv-programma In de Hoofdrol met presentator Frits Sissing.
Anky en Sjef werden verrast door de makers van het programma, met ondersteuning van ons eigen muziekgezelschap.
Er mag wel eens worden gezegd, "wat die niet allemaal over hebben voor de muziekvereniging..."
Afijn, Anky werd verrast en binnenkort kunnen we beelden zien van deze "overval". Woensdag 18 februari 20.30 uur Nederland 1.
 

Een aantal foto's zijn van de hand van Nico van Brussel die tegelijk foto's én muziek maakte. Wat nog behoorlijk tegenviel, volgens zijn mail.
En ertussen ook kiekjes van Lianne van den Tillaart.

Voor méér info: de site van Anky. Typisch dat er op de site van "een fanfare" sprake is... We zijn inmiddels toch bijna het huisorkest van Anky?

 

Slagwerkers geslaagd
Op 1 november 2008 hebben Amber, Herman, Jop en Niels hun examen gedaan bij het CVA in Tilburg.
Alle vier slaagden zij glansrijk met uitstekende punten.
Amber, Herman en Niels voor examen B ongestemd en Jop voor examen C gestemd/ongestemd.

 

LOST IN MUSIC - dag succesvolle mijlpaal
Op zondag 5 oktober 2008 waren nagenoeg alle medewerkers aan het programma van Lost in Music III bij elkaar in de zalen van evenementenhal Ter Aa in Erp. Voor de beroemde puzzelstukjes die passend in elkaar moesten vallen. We zagen muzikanten van het harmonieorkest, solisten, koorzangers en zangeressen, de muzikanten van de LIM-band, danseressen van Souplesse, de programmacommissie, de dirigenten van het LIM-koor en het harmonieorkest, de choreografe, de pers, de technisch producent van MountainEvents, de videoregisseur en editor, geluidstechnici van NLG-Productions, de fotograaf**, mensen van de stuurgroep LIM en van de overige commissies, bestuursleden van OBK en zelfs onbekende toehoorders. Om klokslag tien te kunnen beginnen waren er om 9.00 uur al mensen aan de slag: de geluidsmensen, het personeel van Ter Aa. Daags tevoren was NLG ook al ter plekke, plaatsten commissiemensen de stoelen volgens het podiumplan en sjouwden de orkestslagwerkers hun instrumenten binnen.
Souplessedanseressen smeerden meer dan voldoende broodjes, er waren cakes en kunstig gebak en een overvloed aan peperkoek. Maar dat alles werd bewaard voor de lunch.
De dag was ingedeeld in repetitieblokken, zodanig dat in principe niemand lang zou hoeven te wachten op het programmaonderdeel waarin hij of zij actief zou zijn. Harmonieorkest, combo en koor begonnen om tien uur. Voor het harmonieorkest en combo zou het een lange zit worden: tot bijna vijf uur. Een groot aantal nummers werd tenslotte opgenomen ter bestudering.
Het eerste programmablok liep echter zodanig uit dat voor de rest van de programmering moest worden gevreesd. Gelukkig was iedereen op de hoogte van mogelijke uitlopen. De grote lunchpauze kwam dan ook pas een uur later voor de muzikanten van OBK. Maar door allerlei omstandigheden slaagden Jan Koolen en zijn programmacommissie er in om het eindtijdstip nagenoeg volgens schema in te vullen.
De puzzelstukjes die tijdens allerlei deel repetities werden klaargelegd, bleken nagenoeg wonderwel in elkaar te passen.
Alle medewerkers aan 5 oktober kunnen tevreden zijn; er is nog veel te doen maar plekjes waar zaken niet overeenkwamen zijn nou duidelijk in beeld.
Gewoon werk voor de komende repetities: Lost in Music kan alleen nog maar in de lift!

 

 

 

Sfeervolle repetitie van harmonieorkest en solisten voor Lost in Music 2008
Al enkele woensdagavonden is het bij Van Haandel een komen en gaan van solisten. Voor repetities met het harmonieorkest. Veelal in een enthousiaste sfeer. Zo ook 25 september...

foto Paul van Amstel

 

Kaartverkoop Lost in Music 2008
De kaartverkoop vond plaats op 20 september, vanaf 14.00 uur in Partycentrum Van Haandel, Hertog Janplein, Erp.
Er was gekozen voor een loting.


Al ruimschoots op tijd stonden mensen bij Van Haandel voor de deur...

Het wachten op de loting leverde een gezellige sfeer op.

Foto's Joost van den Biggelaar
 

Geslaagd!
Op zaterdag 6 september slaagden OBK-slagwerkers voor hun examen:
Diploma B werd behaald door: Martijn van der Heijden, Tijn Kanters en Nick Emonds.
C werd behaald door Rens van den Tillaer.
 

Anky!
Op 1 september 2008 liep zowat heel Erp uit voor de
huldiging van Erps'trots: Anky van Grunsven. Natuurlijk vanwege het behalen van onder meer een persoonlijke Gouden Medaille tijdens de Olympische spelen in Bejing, maar tegelijk voor alle andere prestaties waarmee ze de ruitersport en ook Erp toch maar fijntjes op de kaart zette.
Uiteraard met toespraken van de burgemeester en de voorzitter van de Erpse dorpsraad, die een gevoelige snaar wist te raken met zijn welkomstzinnen aan Anky: "thuis".
OBK stond in een zeer grote formatie voorop en begeleidde onder meer het lied dat Henk van der Heijden schreef en zong: "In Errup wil ik wonen". De huldiging en de muzikale wandeling door Erp waren momenten die de rechtgeaarde OBK-muzikant deed glimmen van trots...


Foto: Arno Manders

 

Serenade aan de heer Arno Frankfort
Veghel, 26 augustus 2008.
Bij gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester van de gemeente Veghel heeft een mixed band, bestaande uit muzikanten van de harmonieën en fanfares uit Erp, Zijtaart, Eerde en Veghel een tweetal marsen ten gehore gebracht. Frankfort heeft de muziekgezelschappen altijd een warm hart toegedragen en waar nodig de helpende hand toegestoken.
 

Concert slagwerkgroep en harmonieorkest tijdens Slokdarmfestival te Veghel op 5 juli komen te vervallen
In verband met het grote aantal afwezigen tijdens het Slokdarmfestival van zowel harmonieorkest als slagwerkgroep gaan deze optredens jammer genoeg niet door.
In eerste instantie is er door de organisatie van het Slokdarmfestival een tijd doorgegeven rond de klok van 20.00 uur (zoals ook door ons aangegeven op het inschrijfformulier). 3 weken terug is deze tijd verzet naar 17.30 uur en dat is een tijd waarop nog veel van onze leden aan het werk zijn. Wij hadden in verband met Lost in Music in het najaar erg graag alvast wat dingen laten horen maar vanwege de voornoemde reden zijn wij hiertoe helaas niet in staat.

 

Eerste combinatierepetitie zit er op
Op zondag 22 juni 2008 vond de eerste combirepetitie plaats in de evenementenhal van Ter Aa.
Het koor en het harmonieorkest ontmoetten elkaar voor het eerst in enkele gezamenlijke werken.
Ook een aantal solisten hoorden hun lied voor het eerst spelen door het orkest en deden een poging om het te zingen
wat hen meestal prima afging; de voorbereidingen wierpen hun vruchten af.
Er was volop aandacht voor elkaar en het geheel kreeg een positieve sfeer.
Er werden provisorische opnamen gemaakt teneinde de solisten een oefencd te kunnen geven
maar voornamelijk ook voor de programmacommissie.
Foto's op de Lost in Music site (onder op de pagina).


Geslaagd!
Op zaterdag 21 juni 2008 behaalden
Rianne van Asseldonk (hoorn), Geertje van Asseldonk (dwarsfluit) en Moniek Sweers (sax)
hun B-diploma: proficiat!

22858575 22852950 (`@````````` 266 263 5 110183775 110178150


 


Windkracht 6
De kersverse jeugdcommissie, waarin Cindy van Rijn, Angela van den Crommenacker en Marianne van den Biggelaar zitting hebben genomen, was uitgenodigd door de Dorpsraad Erp om op 19 juni 2008 een gedeelte van de Rabobankgift in ontvangst te nemen voor het project "Windkracht 6", hoeveel was in eerste instantie nog een verrassing. Tijdens de bijeenkomst mochten de directeur van basisschool, Kees Bressers, en een lid van de jeugdcommissie, Cindy van Rijn, het respectabele bedrag van 1000 euro in ontvangst nemen.

"Windkracht 6" is een muziek-kennismakingsproject waarin de basisschool, de muziekschool en de plaatselijke muziekvereniging participeren en een compleet projectpakket aanbieden aan de kinderen van de basisschool. Doel is een extra impuls te geven aan het muzikale aspect van het beleidsplan kunst- en cultuureducatie en om tevens een win-win situatie te creëren voor de latere deelname aan muzikale ontwikkeling binnen muziekvereniging (Harmonie OBK) en/ of muziekschool MIK.

 

Geslaagd!
Op zaterdag 14 juni behaalde John Sweers in het CVA te Tilburg het C-diploma slagwerk, met maar liefst 51 punten.
John speelt zowel in de slagwerkgroep als in het harmonieorkest.
Proficiat! Gelukwensen evenzo voor de opleiders van John: Giel en Henk.

 

Jubilarissenconcert
Op zondag 1 juni 2008 vond in Ter Aa het traditionele jubilarissenconcert van OBK plaats. Jubilarissen dit keer: Tijn van Brussel - 40 jaar lid - en Adri van den Hurk - 50 jaar lid -. Namens de Brabantse Muziekbond speldde Francien van de Ven - Van Lee hen beiden het bijbehorende insigne van verdienste op.
Afscheidnemend voorzitter Kees Bressers werd tijdens dezelfde uitvoering benoemd tot erelid van muziekvereniging Harmonie OBK vanwege zijn verdiensten voor de muziekverenging, als bestuurslid, maar zeker ook als voorzitter. Er waren bloemen voor de partners van de jubilarissen en voor Kees Bressers was er de unieke OBK-speld. Met deze speld bedankte muzikant Gerrit Kerkhof Kees namens de leden van de vereniging.
Kari Beekmans voerde het woord bij de huldiging van de jubilarissen en praatte de diverse onderdelen aan elkaar. Naast de speelgroep en het opleidingsorkest, speelden ook de jeugdslagwerkgroep, de slagwerkgroep en het harmonieorkest. Blaasorkest De Durdauwers voegde er het zijne aan toe.

 


foto's Paul van Amstel

 

foto's familie Van den Hurk

 

 

Bevrijdingsconcert
Op 5 mei 2008 organiseerde de Veghelse muziekvereniging Frisselstein een bevrijdingsconcert waaraan alle muziekverenigingen binnen de gemeente meewerkten: de orkesten en slagwerkgroepen van Harmonie OBK Erp, Fanfare St Cecilia Zijtaart, Fanfare Echo der Bergen Eerde en Frisselstein zelf. Het mooie weer zorgde voor een drukbezocht evenement.

Paul van Amstel maakte er deze impressie van...

 


 

foto uit het Brabants Dagblad van 6 mei 2008: Jeroen Appels/Van Assendelft

 

 

Jumbo Jeugd Muziekfestival
In de OBKrant Online schreef Sabine Willems een leuk stukje over het meespelen in het festival.
En ook Thijs van Stiphout leverde daarover een bijdrage...

Kippenvel in Uden met Pater Moeskroen
door Mathieu Bosch.
maandag 21 april 2008 (uit: Brabants Dagblad)

De jeugdige slagwerkers in de foyer van theater Markant
tijdens de instructie van Pater Moeskroen-drummer Thomas Gerretsen (rechts).
 

foto Peter van Huijkelom


UDEN - Voor de vierde keer stond theater Markant in Uden ból van muziek tijdens het Jumbojeugdmuziekfestival, dat gisteren gehouden werd. Ruim 350 jonge muzikanten speelden samen met de populaire band Pater Moeskroen.

Het werd een bijzonder treffen waarbij menig muzikantje zich wat nerveus door Markant voortbewoog. Met een Pater optreden is immers geen alledaagse bezigheid.

De dag in Markant begon om 11.00 uur met groepsrepetities voor de deelnemers. Aan de 100 slagwerkers gaf Thomas Gerretsen, drummer van Pater Moeskroen een workshop. "Geweldig om dit te mogen doen", glunderde hij. "Het moeilijkste is om ze stil te krijgen, maar het geluid en het enthousiasme is echt kicken."

Slagwerker Julius Smit (12) uit Vorstenbosch is lid van Harmonie Frisselstein uit Veghel en volgde aandachtig de workshop van de drummer. Ook hij was enthousiast: "De grote groep, de lessen, de muziek, alles is er leuk aan." Vrolijkheid met een serieuze ondertoon, de betrokkenheid was groot.

 

Veghelaar Marc van Kessel bekommerde zich in de grote zaal om de groep van 260 blazers. Hij verzorgde de arrangementen die gespeeld werden met Pater Moeskroen en dirigeerde ook het grote orkest voor een uitverkochte zaal in theater Markant .

De organisatie kreeg naast hulp van de Jumbo Supermarkten subsidie toegekend door het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant in Tilburg en de zes deelnemende gemeenten.

Hein Ceelen uit Uden is één van de 40 vrijwilligers van het evenement. "Samen zijn we ruim een jaar bezig geweest met het organiseren van deze dag voor onze jeugd. Een muzikaal dagje uit voor kinderen van 10 tot 18 jaar. Er doen dertien muziekverenigingen mee uit de Kring Veghel, uit Bernheze, Landerd, Boekel, Uden en Veghel. Alle instrumenten die in een harmonie of fanfare voorkomen zijn hier aanwezig. Elke afdeling heeft weken apart geoefend, vandaag moet het gaan gebeuren."

De spanning was op de gezichtjes te lezen. Bij de eerste tonen van de Pater Moeskroen-hit 'Laat maar waaien' was het ijs gebroken. Kippenvel voor deelnemers, toeschouwers én artiesten.

Oud-Udenaar Ad Grooten is gitarist en zanger van Pater Moeskroen. "Dit is zo leuk om te doen, we treden 80 keer per jaar op met de band, maar dit zijn echt de cadeautjes van het vak."

Harmonie OBK was met 16 blazers en 1 slagwerker eveneens van de partij. "En het was leuk..."

Klik hier: OBKrant-pagina over hetzelfde onderwerp!

 

Geslaagd
voor theorie aan de muziekschool:
B- examen: Geertje van Asseldonk (dwarsfluit opleidingsorkest)
C- examen: Jesse van Lankveld (trompet harmonieorkest)

 

Examens slagwerk
Op zaterdag 5 april 2008 zijn bij het CVA in Tilburg op examen geweest:
Jari Evers en Stef van den Bosch voor A examen slagwerk. Jari behaalde 48 punten en Stef 44,5.
Beide zijn leerlingen van Marcel van Vught. Proficiat.

 

Esther van der Heijden nam op 30 maart 2008 deel aan het Brabantse Muziekbondsolistenfestival te Sambeek
Het zat Esther niet bepaald mee op 30 maart, allereerst kreeg ze een telefoontje van haar pianiste (ongeveer 20 minuten voor haar optreden) dat deze zeker 25 minuten later zou zijn vanwege een ongeluk. Ze heeft dus uitstel aangevraagd en gekregen.
Toen Esther uiteindelijk aan de beurt was en halverwege in een goed optreden zat, was de begeleidster van de pianiste de draad kwijt en vergat om te bladeren waardoor alles stil kwam te liggen. Esther stemde af met haar pianiste waar te beginnen en ging weer dapper verder, maar je bent natuurlijk wel uit je concentratie en dat heeft waarschijnlijk ook z'n weerslag gehad op het juryrapport. Niettemin behaalde ze 77 punten. Esther, namens OBK proficiat.
 

Voorzitter Kees Bressers nam afscheid
Tijdens een bijzonder druk bezochte algemene ledenvergadering op 26 maart 2008 was het een van de belangrijkste items van de agenda: het aftreden van Kees Bressers als voorzitter.
Natuurlijk was er ook aandacht voor de verslagen van secretaris Peter Ketelaars en de overzichten van penningmeester Kari Beekmans, die met applaus werden ontvangen. Toekomst en verleden overlapten elkaar. De kascommissie adviseerde de vergadering om penningmeester Beekmans te dechargeren. Secretaris Ketelaars deed een boekje open over de voornaamste activiteiten in het resterende deel van het jaar.

foto's Paul van Amstel

Er waren bloemen voor mensen die  OBK al ruim 12 1/2 jaar dienden: fluitiste Sandra van den Elzen en dirigent Jan Koolen.
Voorzitter Kees presenteerde op de valreep nog wel even de stand van zaken rondom het meerjarige beleidsplan dat eind van dit jaar afloopt. Een nog altijd verrassend actueel stuk... Kees beëindigde zijn presentatie met een behoorlijk persoonlijke noot over het voorzitterschap dat hij ging neerleggen. Hij gaf eveneens aan hoeveel moeite er was gedaan om een opvolger te vinden.

Tenslotte was er de bestuursverkiezing. Vice-voorzitter Esther Verkuijlen nam de microfoon ter hand en leidde de vergadering moeiteloos door dit agendapunt. Lia van Kemenade werd met applaus verkozen. Ine Vermunt, die de bewerkelijke zaken rond de opleiding heeft beheerd, nam eveneens afscheid van het bestuur. In haar plaats benoemde de vergadering Vera van Haandel. Esther wist voor allen de handen op elkaar te krijgen. Met name toen ze het voorzitterschap van Kees Bressers en de werkzaamheden van Ine Vermunt memoreerde.
Conclusie mocht zijn dat er nu twee bestuursfuncties vacant zijn.

"Jeugd en vereniging" werd met verve tot de verbeelding gebracht door de klarinettistes Esther, Lindy, Manon en Karin. Waar een vereniging groot in kan zijn... Ook enkele slagwerkers droegen hun steentje (lees: stokje) bij, middels een imponerend onderdeel uit hun inmiddels roemruchte optredens: Henk, John, Giel en Gilbert.

Het was tijd voor de rondvraag die - naast een vraag van Joost om  een nieuwe staatsiefoto, met name voor deze website - de traditionele complimenteuze woorden van Gerrit voor de zittende en aftredende bestuursleden omvatte.

 

 

 

Slagwerkers naar Tilburgs solistenconcours
OBK slagwerkers verdedigden de Erpse eer tijdens het solistenconcours van de Brabantse Bond, op 8 maart 2008 in Tilburg.
In de jury hadden Henk Smit en Arnold Wensink plaatsgenomen.

In volgorde van optreden:

Muzikant

Instrument:

Divisie:

Werk:

Componist:

Punten 

prijs

               

Martijn van de Wetering

multi-percussion

5

First Plan

Henk Mennens

75

2e

               

Maarten van de Biggelaar

kleine trom + woodblock

5

Basic Game

Leon Camp

76

2e

               

Amber Meeder

kleine trom + bongo's

4

Testee

Leon Camp

77

2e

               

Herman van Amstel

multi-percussion

4

Martinique

Leon Camp

81

1e

               

Linde Dortmans

multi-percussion

4

Wake Up

Henk Mennens

80

1e

               

Nick Emonds

kleine trom

4

Double Done

Gert Bomhof

80

1e

               

Niels van den Elzen

multi-percussion

3

Bongosound

Henk Mennens

70

2e

               

Thijs van Stiphout

multi-percussion

3

First One

Henk Mennens

87

1e + promotie

               

Ruud van de Valk

multi-percussion

2

Multissimo

Gert Bomhof

90

1e + onderscheiding en promotie

               

Jop Schellekens

multi-percussion

2

Tableau Rytmique

Leon Camp

91

1e + onderscheiding en promotie

Alle slagwerkers en hun opleiders, Henk Schellekens en Marcel van Vught: van harte proficiat!

 

Slagwerkgroep in actie
Tijdens de pronkzittingen 2008 laat onze slagwerkgroep zien dat letterlijk overal muziek in zit en dat alles een ritme heeft....
Vet & Koel!

Foto's Paul van Amstel
Naar boven!  

Naar boven!