Nieuwsarchief 2010

  Op deze pagina het nieuws van 2010, het oudste onderaan...

Kerstmis met Thea Vermeulen en het Mulderskoor
Op Tweede Kerstdag 2010 verzorgde het harmonieorkest al minstens voor de 40e keer de muziek tijdens de hoogmis. Ook dit jaar weer, onder leiding van Raf de Keninck.
Traditiegetrouw speelde OBK voor aanvang enkele Kerstliederen van Blaauw, met volkszang. Dat gedeelte werd afgesloten met Intermezzo Sinfonico met de tekst Avé Maria, gezongen door de sopraan Thea Vermeulen.
De dienst werd begonnen met een Adagio van Mahler; een bijzonder mooi moment. Als tussenzang was gekozen voor Cantique de Noel gezongen door Thea Vermeulen. Tijdens het aanbieden van de gaven speelde OBK La Vergini degli Angeli met zang van Thea Vermeulen en het Mulderskoor; een begeesterd klinkend werk. Tijdens de communie klonk Nimrod van Elgar en de hoogmis werd afgesloten met een gouwe ouwe: The Holy City met zang van Thea Vermeulen.

Na afloop was er het traditionele kerstbrood voor iedereen die zich met OBK verbonden voelt.

De sopraan Thea Vermeulen - Peek is, met name in de omgeving, een veel gevraagd soliste. Ze beheerst een uitgebreid repertoire: van kerkmuziek tot musical tot operette. Echter de opera is haar belangrijkste werkterrein geworden. Sinds haar debuut heeft ze 65 opera- en operetterollen op de planken gezet. Bij de Vlaams Nederlandse Opera heeft ze als vaste soliste de laatste jaren vele rollen vertolkt. Aan haar uitgebreide repertoire zijn de laatste jaren toegevoegd rollen als Jaroslawna in Borodin's Price Igor, de Elvira partij in Bellini's 'I Puritani', Lucy in Monetti's 'The Thelephone' en de titelrol in Ponchielli's 'La Gioconda'.

Nadat ze aanvankelijk solozang in Tilburg studeerde, vervolgde ze haar weg via Maastricht en Amsterdam naar Wuppertal. Een hoogtepunt uit haar carrière was de uitnodiging om naar Florence te komen om aldaar te studeren bij niemand minder dan de beroemde bariton Tito Gobbi. Tweemaal werd ze onderscheiden met internationale prijzen tijdens het internationale vocalistenconcours 'Maria Canals' te Barcelona. Haar stem was talloze malen te horen via radio en televisie en is meerdere malen op de plaat en CD vastgelegd.

In 2000 zong Thea Vermeulen al een keertje met begeleiding van OBK
en tijdens de eerste Lost in Music was ze een gewaardeerd soliste.

Het Mulderskoor is een familiekoor uit Erp met nagenoeg louter zoons en dochters van de bekende Boerdonkse molenaar Martien van Brussel: 8 broers, 2 zussen en 2 schoonzussen. Toen molenaar Van Brussel nog leefde trad hij op als dirigent bij de huwelijksmissen van zijn kinderen.

Het koor zingt niet alleen tijdens hoogtepunten binnen de eigen familiekring maar draagt ook bij aan festivals, muziekavonden in verzorgings- en verpleeghuizen en verzorgt zo nodig op komische wijze een concert bij jubilea.

Men schuwt het eigentijdse repertoire niet maar voelt zich net zo goed thuis in de meerstemmige, klassieke muziek.

Tijdens de eerste Lost in Music trad het koor al samen met het harmonieorkest OBK op.
Een viertal broers speelt bovendien in het orkest.


 

Sinterklaas in Erp
Op zondag 21 november verzorgden slagwerkgroep en harmonieorkest het muzikale deel bij de intocht van Sinterklaas in Erp.
Onze muzikanten hebben de oproep van secretaris Peter Ketelaars goed begrepen en waren met een flinke bezetting aanwezig.
De intocht verliep overigens weer eens bijzonder trubbelig: Raadhuis in de steigers, een hoogwerker die niet meer naar beneden wilde, Sinterklaas die in zijn eentje achter OBK aan naar Ter Aa sukkelde. Met maar één Piet bij zich (zelfs OBK liet hem vèr achter...).

foto's Henk Loeffen
 

Uitwisselingsconcert Opleidingsorkest OBK
Op zaterdag 20 november 2010 presenteerden de opleidingsorkesten van Erp, Heeswijk en Dinther zich tijdens een concert in Zaal Van Haandel in Erp. Het opleidingsorkest van Harmonie Sint Servaes uit Dinther werd gedirigeerd door Arian Deckers, dat van de koninklijke Fanfare St. Willibrord uit Heeswijk door Theo Klomberg. Het Erpse orkest speelde onder leiding van Cindy van Rijn. Sinds kort spelen een aantal ervaren muzikanten mee met het opleidingsorkest van OBK. Daardoor kan een divers repertoire op de lessenaar komen.

De zaal was gezellig vol en het was alles bij elkaar een vrolijk en luchtig concert.
Met het werkje I will follow him, uit Sister Act, sloten de drie orkesten het concert af.

 

foto's Henk Loeffen
 

 

Onderling solistenfestival in Ter Aa
Op zondag 14 november hield muziekvereniging Harmonie OBK haar traditionele Festival voor Solisten en Kleine Ensembles. Voor een - reeds vanaf het begin - zeer rijkelijk met publiek bevolkte zaal trad een prachtige vertegenwoordiging van slagwerkers en blazers uit alle geledingen van de muziekvereniging voor het voetlicht. Voor een solist is een mooie groep geïnteresseerde toehoorders tijdens het optreden een weldaad.

Als deskundige jury fungeerden Erik Verbaandert en Harrie Klaus, respectievelijk voor de blazers en de slagwerkers.

Marle Muselaers voorzag alle optredens van een korte introductie. Waar nodig begeleidde Sonja van Boxtel de optredens op de piano.

    
Na afloop verzorgde de jeugdslagwerkgroep in haar nieuwe samenstelling een kort maar gewaardeerd optreden.
Ten slotte overhandigde OBK-voorzitter Christ van Bree alle optredende muzikanten het juryrapport met een oorkonde van deelname. Hij bedankte in zijn slotwoord de jury, maar vergat daarbij ook de organiserende commissie niet: Moniek Sweers, Sandra van de Ven, Daniëlle van Kol, Jesse van Lankveld en Marle Muselaers. Een volgend jaar hoopte hij op meer solisten met een blaasinstrument te rekenen.

Onderstaande foto's: Henk Loeffen
 

 

Jumbo Muziekfestival: groot succes voor onze eigen slagwerkgroep!
Op zaterdag 6 november 2010 namen zowel het harmonieorkest als de slagwerkgroep deel aan het jaarlijkse kringfestival rond de JumboCup. Uiteraard is deelnemen belangrijker dan de cup winnen, zoals kringvoorzitter Albert van Zutphen in het programmaboekje schreef. In de officiële ambiance van Theater Blauwe Kei speelden beide ensembles met alle inzet voor een handjevol publiek. In de jury de heren Peter Smits en Arie Stolk. De plaatselijke organisatie was in handen van een festivalcommissie en leden van de zusterverenigingen uit Volkel en Veghel.

Op zondagavond 7 november werden de uitslagen bekend gemaakt.
In groep 1 Harmonie- en fanfareorkesten, waartoe ook harmonieorkest OBK behoort, ging Harmonie St Servaes uit Dinther er met de wisselbeker vandoor.
Slagwerkgroep OBK veroverde de wisselbeker in de groep met het hoogste niveau Slagwerkorkesten en nam de cup daarmee definitief mee naar Erp.
Eerder gebeurde dat in 2000. Twee keer de wisselbeker definitief in bezit, is - voor zover bekend - een unicum in het kringfestival!
Proficiat Henk en alle slagwerkers uit Erp!

 Foto's Henk Loeffen

Volledige uitslag 1e prijzen slagwerkorkesten:
Groep 3 - Echo der Bergen Eerde
Groep 2 - St. Servaes dinther
Groep 1 - OBK en wisselbeker: definitief naar Erp

Volledige uitslag 1e prijzen Hafa:
Groep 3 - Echo der Peel Venhorst
Groep 2 - Frisselstein Veghel
Groep 1 - St. Servaes Dinther en wisselbeker

 

 

Rabobank Coöperatiefonds 2010: 6000 euro voor OBK!

Op maandag 1 november 2010 vond bij Van Haandel de eerste ledenontmoetingsbijeenkomst plaats van de Rabobank Uden Veghel in 2010. Voor de leden van de cluster Erp, Keldonk en Boerdonk. Een gezellig ingerichte zaal die spoedig na aanvang goed gevuld was met leden en medewerkers van de bank.

Na een uitgebreide bespreking van allerlei zaken rond de bank, maakte de directievoorzitter, de heer Bens, de uitslag van de digitale stemming bekend van de genomineerde projecten voor het Coöperatiefonds.  Zowel het project van Harmonie OBK als dat van Zorgcentrum Simeonshof werden beloond: met respectievelijk 6000 en 1500 euro kunnen beide plannen tot uitvoer worden gebracht.

Harmonie OBK wil het bedrag bestemmen voor de gunstige gevolgen van Windkracht 6: muziekinstrumenten voor de nieuwe aanwas van leerlingen.

Zie ook UdenNieuws.NL


ooohh en aaaahhhh......

 

Afscheid van Christine

Op zaterdag 23 oktober 2010 speelde het harmonieorkest van onze muziekvereniging een belangrijke rol tijdens de afscheidsviering van Christine Pijls- Ketelaars.
Het afscheid vond plaats in de Kruisherenkapel aan het Lieve Vrouwenplein in Uden.
De viering droeg een speciaal karakter en gaandeweg de bijeenkomst werden hart en geest van Christine zichtbaar. Zij voerde de regie van het geheel, tot in de kleinste bijzonderheden. Zoals wij van OBK haar ook kenden.
Een emotierijk concert voor Christine, met werken die het orkest uitvoerde op uitdrukkelijk verzoek. Beginnend met de Trauermusik van Grieg en Song of Hope bij het slot. We speelden bewerkingen van melodieën uit de musical Elisabeth. En het lied Everything I do I do it for you uit de film Robin Hood, Prince of Thieves. Van Alfred Reed koos Christine een gevoelrijke prelude, die gebaseerd is op het lied Black is the Color of My True Love's Hair. En sterk bewogen klonk de tenortuba bij aanvang van het Cantabile uit Amazonia.

De muziekwerken werden afgewisseld met de ontroerende herinneringen van familie en vrienden. De teksten die Angela, Ine, Léonne en Christ uitspraken, kwamen regelrecht uit het hart en toverden een traan - en af en toe een herkennende glimlach - op de gezichten van de muzikanten.
Tot slot bleef Christine aanwezig bij de koffie en de broodjes en het drankje. Totdat alle aanwezigen voor haar een respectvolle erehaag vormden toen zij de kapel verliet.

Op zaterdagmorgen 16 oktober is Christine overleden.
De woensdag daarvoor kwam ze nog even naar de repetitie van het harmonieorkest. Om afscheid te nemen van iedereen. Een moment dat alle muzikanten op het netvlies is gegrift.
Harmonie OBK betekende erg veel voor Christine. Meer dan menigeen besefte.
Naast het lidmaatschap van de vereniging en het spelen op de dwarsfluit, heeft Christine in het verleden in diverse commissies gewerkt. Met name in de commissie Harmoniefeesten leverde zij keer op keer waardevolle bijdragen en haar kritische kijk op de programmering zorgde er steeds opnieuw voor dat de organisatie met gevoel voor detail plaatsvond. Daarnaast werkte zij dan, naast het commissiewerk, avond aan avond daadwerkelijk mee in de keuken en achter de bar.

In het gastenboek plaatsten muzikanten hun gedachten.

 

Concert 1010
Van het concert in Veghel op 10 oktober 2010 hebben we enkele herinneringen...

Foto's Henk Loeffen

 

 

Staatsiefoto
Op zondag 19 september 2010 maakt Luc van Moorsel na vele jaren weer een staatsiefoto van de vereniging: slagwerkgroep, harmonieorkest, dirigenten en bestuursleden.
Luc maakte ook persoonlijke foto's en maakte daar behoorlijk werk van. Alles ten behoeve van een collage. We laten ons verrassen!
Alvast een voorproefje...?


Foto: Paul van Amstel
 


Antoon Delisse erelid

Op woensdag 15 september 2010 heeft OBK tijdens een korte - ingelaste - algemene ledenvergadering het bestuursvoorstel, om Antoon Delisse te benoemen tot erelid, overgenomen. Vanwege zijn lichamelijke conditie besloot Antoon om terug te treden als bestuurslid. Met een langdurig applaus onderstreepten de aanwezigen de benoeming door voorzitter Christ van Bree. Na de overhandiging van een boeket bloemen, speelde het orkest de lievelingsmuziek van Antoon: de Florentiner March van Julius Fucik.


Foto's: Henk Loeffen

 

 

Geslaagd 2!
Op de muziekschool slaagden in juli een aantal blaasmuzikanten:
Opstap eerste fase: Anouk van Dinter
Diploma A: Daphne Spierings op klarinet, Merle Evers, Ilse van Dinter, Nanne Ketelaars op fluit
Diploma B: Yvonne van de  Wijdeven op klarinet
Diploma C: Madelijn Janssen op fluit, Moniek Sweers op saxofoon
Diploma Opstap 2e fase (opstap naar diploma C): Imke van Lankveld, ze mag tevens meespelen in de talentenklas van MIK.
Proficiat!

 

Geslaagd 1!
Op 17 juli zijn leerlingen van René van Lokven en van Henk Schellekens geslaagd voor hun slagwerkexamen bij slagwerkschool Rhythm Impact in Berlicum:
Paul van de Boom, Jur Ketelaars, Steef Engelbertink, Bas Ophey en Niels van den Elzen.
Proficiat!

 

Slokdarmfestival 2010

Foto's: Henk Loeffen

 

Voorspeelavond slagwerk
Op donderdag 15juli hield de slagwerkopleiding een voorspeelavond voor ouders en familieleden van de muzikanten.
Afijn, hieronder wat kiekjes ....

Foto's: Peter Ketelaars.  

 

3 juli 2010
Oranjeconcert en BBQ

foto's: Henk Loeffen en Arno manders
 


Klank- & Lichtspel 2010


Op het Erpse Hertog Janplein begon op Bevrijdingsdag 5 mei 2010 om klokslag 22.00 uur het 6e Klank- & Lichtspel. Om de 5 jaar herdenkt Erp op die manier de Bevrijding en viert daarmee de Vrijheid van nu. Thema dit keer: Muziek, Oorlog en Vrede. Op de klanken van het harmonieorkest en de slagwerkgroep zetten figuranten van de toneelgroepen uit Erp, Boerdonk en Keldonk, het gilde, Souplesse Dancers en popkoor Voyss de historische perioden neer. Hoogtepunten waren het lied "In Vrijheid" door Ans Brugmans en Voyss, de schotenwisselingen tussen Franse en Nederlandse soldaten, de kanonschoten tijdens de "Ouverture 1812" en het verstilde gedicht van Willem Vermandere: "1000 Soldaten", de bevrijding van '45. Piekeniers en Middeleeuwse krijgslieden, de beide Soldaten van Oranje op hun motoren, mensen van Wheels, dorpsbevolking uit diverse tijden, de Souplesse Dancers met hun fakkels, Schutters, Stadspijpers, de vendeliers van het gilde; ze verschenen tijdens de Finale om, samen met het publiek, te luisteren naar "Funny Sticks" van de slagwerkgroep, het Wilhelmus en het spel van de eenzame trompettist, hoog in de kerktoren.
Naar schatting toonden meer dan 2500 mensen hun belangstelling voor het Klank- & Lichtspel.

Foto's: Luc van Moorsel, Marja Hoefs, Paul van Amstel.
meerdere foto's van Luc van Moorsel staan op de website klankenlichtspel.nl
 

 


Koninklijke onderscheiding binnen OBK-gelederen!
Vanavond, 29 april 2010, brengt OBK een serenade aan maar liefst 3 inwoners van Erp vanwege een Koninklijke Onderscheiding. Een van hen is Ine Vermunt, zij is lid van OBK en bespeelt de basklarinet. Ine ontving het lintje vanwege haar activiteiten voor de Avondwakegroep en vanwege haar inzet in een grote diversiteit vrijwilligerswerk. Van harte proficiat!


Burgemeester Adema tussen de gedecoreerden. Op de achterste rij, 2e van links staat Ine Vermunt.
De beide andere Erpse lintjesdragers zijn Jo Delisse-Claasse (uiterst rechts)
en Anneke van der Heijden-Van de Ven (tweede op de voorste rij).
Foto, ontleend aan Kliknieuws.nl

 

Geslaagd
Daphne Spierings, Nanne Ketelaars, Ilse van Dinter en Merle Evers slaagden in april 2010 voor het theoretisch examen A.
Imke van Lankveld slaagde voor het theoretisch examen C.
Proficiat allemaal!
 


Voor meer foto's klik op de kiek hierboven.  Foto's, gemaakt door Alexander Duine (L'UF).

Concert in Veldhoven: 25 april 2010

Het concert dat L'Union Fraternelle uit Zeelst en ons harmonieorkest verzorgden in theater De Schalm in Veldhoven, trok letterlijk een volle zaal. Dirigent Raf De Keninck stond met passie op de bok en dat leverde voor OBK in ieder geval een aantal wondermooie momenten op. Het komende Klank- en Lichtspel belooft er alleen maar attractiever op te worden.

L'UF op haar beurt verzorgde een fantastisch concert met enorm contrastrijke werken. Er werd hard gewerkt op het podium, het resultaat was er ook naar.

Zo zegt Raf het in zijn weblog:
“Best wel tevreden... toffe momenten met OBK, dingen die goed onder elkaar zaten en een uiteindelijk ontspannen sfeer van musiceren. LUF pakte uit met intense en knappe muzikale passages ook soms heel mooie sound. Spijtig van de kleine en minder kleine dingen... waarschijnlijk ook wel met de temperatuur te maken, het was vreselijk zelfs bijna belachelijk warm... hopelijk kunnen we daar een oplossing voor vinden in de toekomst!”

Foto's, gemaakt door Alexander Duine (L'UF).

 

Jeugd Jumbo Muziekfestival 2010

Op zondag 25 april vond het jaarlijkse Jeugd Jumbo Muziekfestival plaats in Dinther. Ook OBK-muzikanten namen deel. Samen met 250 andere blazers hebben ze een intensieve trainingsdag achter de rug. Met een fantastische uitvoering.


Foto's van Lia en van de Koninklijk Fanfare St Willibrord Heeswijk: méér foto's

Algemene ledenvergadering 2010

Op woensdag 31 maart 2010 kwam onze hele vereniging bijeen om officieel het jaar 2009 af te sluiten. De uitgebreide jaarverslagen van secretaris Peter Ketelaars en penningmeester Kari Beekmans werden met instemming begroet. Al was het soms met enig oponthoud.
Niet alles was rozengeur en maneschijn, nu bleek dat de opbrengsten van het oudpapier, de donateursactie en de subsidie behoorlijk achter blijven bij voorgaande jaren.

De concept beleidsplannen voor de komende jaren van harmonieorkest, slagwerkgroep, opleiding, uniformering en instrumenten werden door voorzitter Christ van Bree aangetipt. In mei worden de concrete voorstellen verwacht. Een discussie ontspon zich rondom de uniformering.

De bestuursverkiezing verliep volgens de agenda: Esther Verkuijlen nam afscheid van het bestuur. Ze werd bedankt voor alles wat ze 9 jaren lang voor de vereniging betekende.
Antoon Delisse en Kari Beekmans werden met instemming van de volledige vergadering herkozen. Voor Antoon Delisse had de voorzitter meer dan gewone aandacht.
In de vacante functies benoemde de algemene ledenvergadering Manon van Brussel en Henk Loeffen, beiden bekend aan alle leden.

OBK jong(er) jeugd en vereniging was een verrassend agendapunt. Trompettist Jesse presenteerde zijn avonturen met het orkest van André Rieu, in Maastricht, Arnhem en ook nog Amsterdam.

Secretaris Peter Ketelaars benoemde alle belangrijke activiteiten die voor de vereniging in 2010 nog op stapel staan: de belangrijkheid van de serenades, de concerten op 25 april en 3 juli, het Klank– en Lichtspel, de afsluiting van het opleidingsproject Windkracht 6, het jubileumconcert OBK 90 in oktober, het Jumbofestival in november.
Er waren bloemen voor de koperen jubilarissen: Marietje van den Hurk, Daniëlle van Kol en Helma van der Heijden.

Tijdens de rondvraag bedankte Will Barten iedereen voor de belangstelling vanwege zijn ziekte. Henriëtte van Amstel vroeg aandacht voor een actuele groepsfoto. Misschien in het voorjaar? En nestor Gerrit Kerkhof nam als vanouds het slotwoord. Hij bedankte alle bestuursleden afzonderlijk voor hun nimmer eindigende inzet. Het laatste woord was er echter voor de voorzitter, die iedereen bedankte voor de aanwezigheid.

Het complete bestuur op 31 maart 2010 Henk Loeffen en Manon van Brussel: de nieuwe bestuursleden

 

In Memoriam Harrie van Moorsel

Op 25 februari 2010 overleed - vrij onverwacht -  Harrie van Moorsel, bestuurslid van 1974 tot 1992 van Harmonie OBK. Bij zijn aftreden werd hij, vanwege zijn vele verdiensten voor Harmonie OBK, benoemd tot erelid van de vereniging.
Op 3 maart 2010 vond in de Servatiuskerk in Erp de uitvaartdienst plaats. Harmonieorkest OBK speelde tijdens de uitvaartdienst in de kerk. Naast het herenkoor van de parochie, waarvan Harrie eveneens jarenlang een trouw lid is geweest.
Onder leiding van Tijn van Brussel speelde een ensemble van ruim 30 muzikanten een drietal toepasselijke werkjes, goed gearrangeerd en mooi van klank. Harrie zou het zeker hebben gewaardeerd.

In de rouwbrief wordt Harrie geschetst zoals wij van OBK hem ook kenden: "Vrijgezel, maar nooit was je alleen. Je hield van gezelligheid, had altijd mensen om je heen. Gevraagd naar je beroep, zei je 'aardbolstoffeerder' met een lach. Harrie, hij genoot van het leven, hij genoot van iedere dag."  Harrie werd 83 jaar.

Tijdens zijn bestuurslidmaatschap was Harrie van Moorsel binnen het bestuur een warm pleitbezorger voor de slagwerkgroep.
Bij zijn benoeming tot erelid schonk Harrie de vereniging een fagot. Zijn grote wens was het om twee fagotten in het orkest te zien spelen.

 

Solisten succesvol in Tilburg
Op zaterdag 27 februari 2010 togen maar liefst 14 slagwerkmuzikanten van OBK naar Tilburg, om daar deel te nemen aan het Solistenconcours van de Brabantse Muziekbond.
In het Centrum voor Amateurkunst aldaar. De juryleden waren Jan Peeters uit Weert en Ivo Weijmans uit Losser.
Nu met foto's!

 OBK-deelnemers aan het Solistenconcours op volgorde van deelname:
Naam Instrument divisie Werk
en componist
Punten Prijs
Roy van Nuland kleine trom 5 Basic Game
Leon Camp
80 1e
Steef Engelbertink kleine trom 5 Four-Three-Two
Leon Camp
73 2e
Tijn Kanters multi-percussion 5 Metal Agogo
Henk Mennens
72 2e
Bas Ophey kleine trom + bongo's 5 Jingo
Leon Camp
75 2e
Jari Evers multi-percussion 5 Wake Up
Henk Mennens
80 1e
Martijn van der Heijden kleine trom + bongo's 5 Testee
Leon Camp
77 2e
Niels van den Elzen multi-percussion 5 First Plan
Henk Mennens
81 1e
Niels van Dinter kleine trom 5 Basic Game
Leon Camp
77 2e
Amber Meeder multi-percussion 4 Bongosound
Henk Mennens
74 2e
Herman van Amstel multi-percussion 4 Freetimer
Henk Schellekens
83 1e
Linde Dortmans multi-percussion 3 Cassablanca
Leon Camp
80 1e
Nick Emonds multi-percussion 3 First One
Henk Mennens
82 1e
Jop Schellekens marimba 2 Yellow After the Rain
Mitchell Peters
90 1e + promotie
+ lof
Jop Schellekens
Ruud van de Valk
multi-percussion
duo
1 Loch Ness
Kees Nijsse
91 1e + lof

Slagwerkers en instructeurs:
van harte proficiat met deze resultaten!


De jury
Foto's Paul van Amstel

Naar boven!