Nieuwsarchief 2018

  Op deze pagina het nieuws van 2018, het oudste onderaan...

 

 

Tweede Kerstdag 2018
Op 26 december speelde het harmonieorkest van muziekvereniging OBK tijdens de hoogmis van 11.00 uur.  De Erpse kerk van de Hl.Servatius werd voor de mis al rijkelijk gevuld met stemmige traditionele kerstliedjes: Zie het muziekprogramma. En tijdens de viering klonken delen uit Russian Christmas Music. Afgesloten werd met Christmas Festival, een aangesloten reeks van bekende kerstdeuntjes in een eigentijds jasje. Luisteraars waren vol lof over de muziekkeuze en de uitvoering.

Pastoor Rombauts vierde de mis, zoals hij dat met OBK al 40 jaar had gedaan, zo zei hij. Ine vermunt deed de lezingen en Sef Pijpers leidde het orkest.

Na de mis toog men naar Partycentrum Van Haandel voor het traditionele kerstbrood. Het hoornensemble speelde er en voorzitter Tijn van Brussel liet het jaar 2018 de revue passeren met haar droeve momenten en met haar hoogtepunten.

Foto's Wern van Asseldonk, Harry van Brussel  

                 

 

NIEUWSTE OBKRANT ONLINE!
Kijk hier!

 

 

Funtastic in Vuur & Vlam
Op zondag 9 december speelden de beide ensembles van Funtastic tijdens de wintermarkt Vuur & Vlam op het Hertog Janplein. Ondanks de kou die gedurende de middag toch wel voelbaar werd, bleef het druk nabij de podiumwagen. Onder leiding van Jop Schellekens en Remco Spierings speelden respectievelijk de jeugdslagwerkgroep en het opleidingsorkest een toepasselijk programma. Het orkest begeleidde daarbij ook zangsolisten en dansgroepen van Souplesse Sport&Dance die we terugkennen van Noizz.

Foto's Judith van den Acker, Cindy van Hedel, Jan van de Wijdeven `

 

 

Slagwerkgroep succesvol in Etten-Leur
Op zaterdag 8 december toog de slagwerkgroep van Muziekvereniging OBK naar theater De Nieuwe Nobelaer in Etten Leur om deel te nemen aan de concertwedstrijd van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. De bus met muzikanten en supporters vertrok al redelijk vroeg vanuit Erp, vergezeld door een bestelauto met instrumenten.
Het is een enorm karwei om het complete slagwerkinstrumentarium op zijn plaats te krijgen, maar met vereende krachten lukt dat altijd weer. Om kwart over 10 stonden instrumenten en muzikanten in formatie opgesteld op het theaterpodium en kon een geïnteresseerde jury kennis gaan nemen van het programma van OBK, onder leiding van Henk Schellekens. Slagwerkgroep OBK kwam uit in de 3e divisie.
Het ensemble opende haar concert met een werk van Henk Martens, The Hobbits. Gebaseerd op het wel en wee van de wezens uit de beroemde boeken van Tolkien. Hun vrolijke aard, levenswijze en hun avonturen.
Als tweede werk speelde men The Spring Sacrifice van Etienne Houben: naar het verhaal achter het symfonische meesterwerk Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky.
De slagwerkers onder leiding van Henk Schellekens sloten af met Celebrations, geschreven door Ralph van de Berg. Een vrolijk en opzwepend werk in een feestelijke sfeer. Een ouvertureachtige compositie waarbij het begin- en het einddeel worden onderbroken door een melancholisch klinkend middenstuk.

In de jury hadden Rob Janssen, Anne Appelo en Roel Jongsma plaatsgenomen.
Gedurende de pauze van de concertwedstrijd werden de uitslagen bekend gemaakt. Slagwerkgroep OBK ontving een eerste prijs in haar divisie, een felicitatie waard!
Toen de bus bij Van Haandel in Erp aankwam had zich een bont gezelschap van collega OBK'ers verzameld om de succesvolle slagwerkers met muziek te verwelkomen. Ook dat was een geslaagde actie die bijzonder gewaardeerd werd.
Tijdens een onderonsje gedurende de feestelijke afterparty, overhandigde dirigent Henk Schellekens zijn slagwerkers een aandenken aan het wedstrijdsucces in de vorm van een speciale set tromstokken.
 
Foto's: José en Jan van de Wijdeven, Judith van den Acker, Tijn van Brussel  

 

 

Sinterklaas in Erp: met Sint Nicolaas op mars
Op zaterdag 24 november heeft Erp Sinterklaas en zijn Pieten welkom geheten. Na uitgebreide toespraken vanaf het bordes volgde een ontspannen tocht door de donkere straten. De kinderen zorgden met hun lichtkokers voor een vrolijk sfeertje. En OBK voor de bekende Sinterklaasdeuntjes. Intussen vond ook nog een Pietenvossenjacht plaats: zoek de juiste Piet en plak je sticker!
Na afloop volgde in Partycentrum Van Haandel nog een meet & greet met Sinterklaas en de kinderen van Erp.
De intocht in Erp was een bijzonder geslaagd en warm evenement, ondanks de bijtende kou.

Foto's: José van de Wijdeven

 

 

 

Serenade gouden paar
Op zaterdag 17 november bracht OBK een muzikale hulde aan Piet en Nita Leenders die op deze dag hun 50-jarige huwelijksjubileum vierden.
Piet bespeelt de bariton in het harmonieorkest.
Het feest vond plaats in Partycentrum Van Haandel, waar OBK van de trap in de grote zaal altijd weer dankbaar gebruik maakt.


Foto's: Arno Manders
 

 

 

Rabobank Clubkas Campagne
Harmonie OBK deed mee aan de Rabobank Clubkas Campagne 2018.
Vele begunstigers stemden op het doel dat OBK voor ogen had: uitbreiding van de melodisch instrumenten van de slagwerkgroep!
Elke stem was geld waard! En dat bleek: met maar liefst 1281,72 euro werd OBK beloond!
Bestuurders Harry Kobus en Arno Manders namen namens OBK deze mooie cheque in ontvangst.

 

 

Jumbo Muziekfestival 2018, zondag 4 november
Op zaterdag en zondag 3 en 4 november vond in Zijtaart het jaarlijkse Jumbofestival plaats: op zaterdag voor de slagwerkgroepen, op zondag voor de harmonie- en fanfare-orkesten. Plaats van handeling: Het Dorpshuis, Zijtaart.
De deelnemende ensembles streden om de Albert van Zutphen Wisseltrofee. Organisatie: Muziekkring Veghel.

In de jury hadden op zondag plaats genomen: Jos Schroevers en Sander Teepen.
Onder leiding van Sef Pijpers speelde het Erpse harmonieorkest het volgende, prachtige programma:

Harry Kobus presenteerde de muziekwerken voor jury en publiek.

Fanfareorkest St Cecilia uit Zijtaart hengelde dit jaar de Albert van Zutphen Wisseltrofee binnen. Proficiat Zijtaart!


Al voor de uitvoering oogden de muzikanten ontspannen.

De jury: Jos Schroevers en Sander Teepen.
Foto's: Eva van Brussel en Jan van de Wijdeven.  

 

 

Jumbo Muziekfestival 2018, zaterdag 3 november
Op zaterdag en zondag 3 en 4 november vond in Zijtaart het jaarlijkse Jumbofestival plaats: op zaterdag voor de slagwerkgroepen, op zondag voor de harmonie- en fanfare-orkesten. Plaats van handeling: Het Dorpshuis, Zijtaart.
De deelnemende ensembles streden om de Albert van Zutphen Wisseltrofee. Organisatie: Muziekkring Veghel.

In de jury hadden op zaterdag plaats genomen: Chris Leenders en Wibrand van Norel.
Onder leiding van Henk Schellekens speelde de Erpse slagwerkgroep een muzikaal en evenwichtig programma:

De muziekwerken werden aangekondigd door Tijn van Brussel, voorzitter van OBK.
De slagwerkgroep van Muziekvereniging Servaes uit Dinther ging met de Albert van Zutphen Wisseltrofee aan de haal. Proficiat Dinther!

Hetzelfde programma zullen de slagwerkers van OBK ook op 8 december in Etten-Leur ten gehore brengen, wanneer zij daar deelnemen aan de concertwedstrijd van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. Nu al pieken zou ook een maandje te vroeg zijn!

Foto's: Jan van de Wijdeven

 

 

Hap & Trap
Op zondag 21 oktober was het zover: Hap & Trap, een activiteit georganiseerd door OBK+!
Tegen de 50 fietsers verzamelden zich na het middaguur op het terras van Van Haandel. Begonnen werd met een zoete hap: koffie of thee en een hartig stukje vlaai.
Daarna de fiets op. In karavaan naar een eerste stop: een droogstaande visvijver bij het Lageraam in Boekel.  Waar iedere fietser werd verwend met hartige snoeperij!
Een behoorlijk lange tocht volgde. Via Boekelse dreven en het Gemertse Esdonkse Kapelleke naar de bekende uitspanning De Boswachter, in Erp!
Waar de keuze bestond uit tomatensoep of bospaddenstoelensoep...


Voort ging het daarna, rakelings langs Boerdonks landerijen naar het gastvrije Keldonk, waar de deelnemers aan de Hap & Trap elkaar troffen bij korenmolen De Hoop.
En waar een drietal activiteiten op hen wachtten: met de trap de molen in voor uitleg van het luiwerk, de molenstenen en het maalwerk door onze eigen trombonist en molenaar-in-opleiding Nico. Of uitleg door Jan van de Vossenberg van de Stichting over het soms moeizame verloop om financieel schot in de restauratie te krijgen. En tenslotte een uitgebreide warme hap aan de frietkar. In Keldonk dus een gastvrije ontvangst door de molenaars en de dames die de drank verzorgden. Aan de kassa Addie.
In Keldonk eindigde de toertocht ook, eventueel kon je via de routebeschrijving de weg naar Van Haandel terugvinden.
Alles bijeen, hulde aan het comité dat voor de organisatie tekende: Lonneke, Karin en Martijn. En Manon, maar dan vanuit het verre Oosten.

`

 

Foto's Arno Manders, Harry van Brussel, Geert van der Heijden, Jan van de Wijdeven

 

 

Proficiat
Op donderdag 11 oktober werd Lex geboren, zoon van saxofoniste Bonnie en Frank.
OBK feliciteert hen van harte met dit heuglijke nieuws.

 

 

Efteling
Op woensdag 17 oktober speelde Funtastic in sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel.
Naast het muziekmaken heeft iedereen er zich prima vermaakt!

Trompettist Harry maakte een bijzonder leuk filmpje...

 

 

Jubilarissenconcert
Op zaterdag 13 oktober presenteerde muziekvereniging Harmonie OBK in Ter Aa een speciaal concert vanwege muzikanten die een verenigingsjubileum hadden te vieren.
25 jaar: Ruud van Oosterwijk. 40 jaar: Lia van Kemenade. 50 jaar: Tijn van Brussel. 60 jaar: Adri van den Hurk
De slagwerkgroep onder leiding van Henk Schellekens beet de spits af met een drietal concertwerken die in december tijdens de concoursdeelname in Etten-Leur zullen worden gespeeld.
Het concertgedeelte van het harmonieorkest werd onderbroken voor de huldiging van de 4 jubilarissen. Voorzitter Tijn van Brussel sprak drie van zijn jubilerende collega's met hun partners toe en overhandigde hen het bijbehorende bondsinsigne.
Manon van Brussel, bestuurslid van OBK, nam het op zich om de voorzitter te huldigen en een insigne op te spelden. Heel toepasselijk begon ze met "Pap"...

Het harmonieorkest onder leiding van Sef Pijpers zette met een enthousiast gespeelde toegift de zaal op zijn kop.
De receptie van de jubilarissen vond na afloop plaats in het sportcafé, waar ook blaaskapel De Durdauwers en het Van Brussel-familiekoor acte de présence gaven .

Erthepe Lokaal Online maakte een reportage! Camera Jan Welte.

Foto's Paul van Antwerpen

 

 

Uitwisselingsconcert Funtastic
Op zondag 7 oktober vond een uitwisselingsconcert plaats van Funtastic met opleidingsorkest St Cecilia Zijtaart in
Het Dorpshuis te Zijtaart.
Funtastic onder leiding van Remco Spierings beet de spits af. Het orkest werd na ieder nummer afgewisseld door de jeugdslagwerkgroep van St. Cecilia onder leiding van Paul Schepers. Het was doodstil in de zaal en de klanken galmden mooi door het gebouw.
Na het optreden van beide ensembles vond er een changement plaats. De jeugd van fanfare St. Cecilia nam de plaats in van Funtastic en de jeugdslagwerkgroep van St. Cecilia maakte plaats voor de slagwerkers van Funtastic. Voor het eerst gedirigeerd door Jop Schellekens. Na afloop van deze optredens sloot Remco af met zowel Funtastic als het opleidingsorkest van St. Cecilia. En dat fanfare en harmonie bijzonder goed kunnen samenklinken bewees hij met de laatste twee nummers.
Al met al een geweldig optreden van alle ensembles waar het publiek volop van heeft genoten.

Foto's Tijn van Brussel  

 

 

Rabobank Clubkas Campagne
Op 1 oktober 2018 gaat de Rabobank Clubkas Campagne weer van start.
Ook Harmonie OBK Erp doet mee aan deze actie.
Van maandag 1 oktober tot en met vrijdag 19 oktober mogen leden van Rabobank Uden Veghel in totaal vijf stemmen uitbrengen op hun favoriete clubs,
waarvan maximaal twee op dezelfde club. Elke stem is geld waard!
Het zou fantastisch zijn als iedereen zijn stem geeft aan Harmonie OBK.
Doel: melodisch slagwerk voor de slagwerkgroep.
Alvast bedankt voor jullie steun!

 

 

In Memoriam Jacques Merkx
Op donderdag 23 augustus 2018 bereikte onze muziekvereniging het bericht dat onze oud-dirigent Jacques W.M. Merkx daags tevoren was overleden.
Jacques was al enige tijd ziek maar toch werden we verrast. Jacques Merkx mocht 80 jaar worden.
Wij wensen Riek Merkx en de familie veel sterkte toe.

Op dinsdag 28 augustus vond de uitvaart plaats, in de St. Elisabethkerk in Grave.
Op de uitdrukkelijke vraag van Jacques Merkx om muziek van OBK, speelde het hoornensemble van Harmonie OBK enkele malen tijdens de dienst. Een mooi gebaar.

Jacques Merkx was dirigent van Harmonie OBK van 1969 tot 1995. Hij nam de leerlingenopleiding voortvarend ter hand. Onder zijn leiding groeide het harmonieorkest van de toenmalige 3e afdeling naar de afdeling superieur. Het hoogst haalbare niveau voor een orkest als het onze.
De pagina Buitengewoon van onze website is een uitgebreide beschrijving van de OBK-periode tijdens Jacques Merkx' dirigentschap.

Voor de amateur-blaasmuziek heeft hij veel betekend. Op zaterdag 19 mei 2001 mocht Harmonie OBK er dan ook getuige van zijn dat aan Jacques Merkx de versierselen van het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau werden overhandigd. Vanwege zijn onafgebroken werkzaamheden in dienst van de Brabantse blaasmuziek had het hare Majesteit behaagd om Jacques Merkx te ridderen. Niet alleen voor wat hij betekende als muzikant en dirigent, maar ook voor zijn functies als secretaris van de voormalige Bossche Bond, initiator van de Stichting Muziek Ontmoetings Centrum (te Reek en daarna Vught) en als consulent van het CVA (Centrum voor Amateurkunst).
Klik hier voor een uitgebreid krantenartikel in Maasland.
Een en ander vond plaats in de theaterzaal van het CVA in Tilburg, waar de algemene ledenvergadering van de Brabantse Muziekbond in vergadering bijeen was.
Tijdens de vergadering verschenen "onverwacht" de Erpse slagwerkgroep en het harmonie-orkest op het podium. Jacques Merkx was per slot van rekening 26 jaar lang dirigent van Harmonie OBK.

Moge hij rusten in vrede.

 

 

Proficiat!
Afgelopen cursusjaar slaagden 2 leerlingen voor een dwarsfluitexamen:
Josephine Roozen, dwarsfluit praktijk A
Veerle Tielemans, dwarsfluit praktijk B

Beiden wensen wij alsnog van harte proficiat!

 

 

Nieuwste uitgave OBKrant
Juli 2018: 37e jaargang nummer 1
Voor méér kranten: hier!

 

 

Molenparkconcert weer grandioos

Het concert was weer fantastisch mede dankzij het fantastische weer. De uitgereikte programmablaadjes bleken multifunctioneel: ze werden ook gebruikt als een mini-zonnescherm. En de muziek paste helemaal bij een fraaie zomeravond. Kortom, wederom een geslaagd Molenparkconcert.

Slagwerkgroep
Na het welkomstwoord van de voorzitter van muziekvereniging OBK, Tijn van Brussel, was het aan de slagwerkgroep onder leiding van Henk Schellekens om de spits af te bijten. Het publiek heeft ze vanwege de laaghangende zon misschien moeilijk kunnen zien, maar zeker wel kunnen horen. Voor het optreden in het park had men de melodieuze muziekinstrumenten thuis gelaten, maar die werden zeker niet gemist.

Harmonieorkest
Na het optreden van de slagwerkgroep was het harmonieorkest aan de beurt. Het orkest speelde, onder leiding van Sef Pijpers, een tweetal sets, die werden onderbroken door een vocaal intermezzo. De dirigent gaf te kennen dat er gedanst mocht worden, maar deze oproep vond geen gehoor. Misschien dat het publiek een dansvloer miste. Hoe dan ook, ook zonder gedans werd er genoten van de muziek.

Mulderskwartet
Het vocaal intermezzo werd verzorgd door het Mulderskwartet, oftewel vier van de gebroeders van Brussel. Zij zongen een drietal nummers vierstemmig en kregen het publiek muisstil met hun geweldige samenzang.

Wederom geslaagd concert
Voor de derde keer werd het Molenparkconcert gehouden en voor de derde keer waren de weergoden ons gunstig gezind waardoor ook nu weer het publiek heeft kunnen genieten van mooie muziek op een fraaie zomeravond. Kortom, zeer zeker voor herhaling vatbaar.


Tekst en foto's Harry Kobus
Klik voor het muziekprogramma!

 

 

Geslaagd
Op zaterdag 30 juni slaagden twee klarinettistes voor het praktijk examen B: Lotte Croijmans en Mieke van der Staak. Proficiat!

Foto's Facebookpagina Sef Pijpers  

Ook gelukwensen voor Berry Cuppen die slaagde voor praktijkexamen A trombone en voor het theorie-examen B.
Mike Ketelaars slaagde voor het praktijkexamen B op hoorn. Proficiat!

Ook gelukwensen voor hun leraren van Phoenix.

 

 

Final Master Recital
Op vrijdag 29 juni presenteerde Jop Schellekens zijn creatieve en muzikale talenten tijdens zijn afsluitende Master concert.

De examencommissie kende hem een zeer hoog punt toe met onderscheiding, Er was veel waardering van de commissie voor de wijze waarop Jop een nieuwe dimensie aan het slagwerk heeft toegevoegd door gebruik te maken van elektronica in combinatie met traditionele slagwerkinstrumenten. En voor zijn goede programmakeuze.
Van harte proficiat.

Jop Schellekens geeft al enige tijde les aan OBK-leerlingen en gaat in het nieuwe seizoen de opleidingsslagwerkgroep leiden.

 

foto: Jop Schellekens Facebook
teksten programma

 

 

Zomerconcert Funtastic
Op woensdag 27 juni sloot Funtastic, speelgroep, opleidingsorkest en jeugdslagwerkgroep van muziekvereniging Harmonie OBK, het seizoen af met een zomerconcert bij
Van Haandel op de stoep Voor de derde keer in successie en nu dan voor het eerst echt in de openlucht. Onder leiding van van Remco Spierings en Henk Schellekens speelden de ensembles een licht en afwisselend programma.
Henk en Remco verluchtigden de muziek met hun opmerkingen over het afgelopen jaar. OBK-voorzitter Tijn van Brussel sloot het concert tenslotte af met een dankwoord aan muzikanten en dirigenten.

Foto's Jan van de Wijdeven  

 

 

Funtastic on Tour 2018
Op zondag 24 juni presenteerden opleidingsorkest & slagwerkgroep Funtastic zich in Erp, Keldonk en Boerdonk via Funtastic on Tour. Een muzikale rondrit door 3 kerkdorpen die per fiets werden bezocht. In Keldonk werkte blaaskapel Bende Bède Band mee aan het programma en in Boerdonk Tismarwadegewendbent
. Zie de flyer >>>>>>
Gestart werd bij Simeonshof in Erp.

Filmpje onderweg..... (YouTube)


Een en ander leverde mooie plaatjes op....
Muziekpodia:
  • Verzorgingspark Simeonshof, Erp
  • 't Span, Keldonk
  • D'n Hazenpot, Boerdonk

De jeugdslagwerkgroep werd geleid door Henk Schellekens.
Het opleidingsorkest stond onder leiding van Remco Spierings.

Het was in ieder geval niet te heet om muziek te maken.
De inwendige mens werd versterkt met broodjes knak, een drankje en een ijsje.

Om plm 17.15 uur was het gezelschap weer terug in Erp.

 

Foto's:
Judith van den Acker,
Wilma Cuppen
Wern van Asseldonk (ook video)

 

 

Processie Keldonk
Op zondag 17 juni begeleidde het harmonieorkest de Antoniusprocessie in Keldonk,
De mis voorafgaande aan de processie duurde zo'n 5 kwartier en een aantal muzikanten zat inmiddels op hete kolen vanwege andere afspraken.
Maar gelukkig kon de plechtige omgang daarna in alle rust plaatsvinden.

Foto's Wern van Asseldonk  

 

 

Nederlands Kampioenschap Solisten en Kleine Ensembles
Op zaterdag
16 juni nam Roy van Nuland deel aan het Nederlands Kampioenschap Solisten en Kleine ensembles SMP in Den Durpsherd te Berlicum.
Roy was uiterst tevreden met zijn uitvoering.
In de jury hadden Rob Janssen en Jos Schroevers plaatsgenomen. Info van KNMO.
Roy werd dan wel geen kampioen, maar met de 88 punten ten opzichte van de 90 punten van de kampioen heeft hij een schitterende prestatie neergezet.
Proficiat!

Foto Jolanda van Nuland

 

 

Proficiat!
Op zaterdag 16 juni zijn er maar liefst tien trompetleerlingen van OBK geslaagd voor hun diploma!
Voor praktijk A zijn geslaagd:
Jorg Bevers
Meike van Deursen
Julius Poucki
Teun Verkuijlen
Mieke van Deursen
Marianne Hagelaars
Eline van der Meijden
Tessa Tielemans

Voor praktijk B zijn geslaagd:

Elio Donkers
Femke van der Cruijsen

Foto's Remco Spierings  

Er gaan binnenkort leerlingen klarinet/hoorn/fluit/trombone op examen, de uitslagen daarvan volgen!

 

 

Scheveningen 200 jaar
Op zondag 3 juni vertrokken al vroeg in de ochtend een dubbeldeks bus (Rico chauffeur) en een vrachtauto (Imke aan het stuur!)  van de firma Dortmans, vanaf het Hertog Janplein, richting Scheveningen. Vanaf 10.00 uur zouden in restaurant Pier Zuid de koffie en de cake klaar staan voor de muzikanten van harmonieorkest, slagwerkgroep, hun dirigenten en natuurlijk bestuursleden. Maar niet eerder dan na een forse wandeling met instrumenten van de parkeerplaats naar de boulevard van Scheveningen. Voor deelname aan het Muziekfestival Scheveningen 200.

Op aanwijzing van Paul van Antwerpen werd voor de diverse randvoorwaarden gezorgd: op de boulevard bij de kop van de pier werden stoelen klaar gezet, koffers uitgepakt en bladmuziek op de lessenaar vastgepind, dat vanwege de wind.
Onder een ijverige zonnetje zette dirigent Sef Pijpers op tijd het eerste nummer van het harmonieconcert in. Terwijl de camera's klikten en snorden en het internationale publiek daarmee ijverig haar belangstelling toonde, kon het programma op een enthousiaste wijze worden gespeeld. Een luid applaus was steeds de beloning.

Na een voor sommigen karige lunch, was het de beurt aan de slagwerkgroep. Die vond een podium op het welluidende Kurhausplein aan de landzijde.
Onder leiding van Henk Schellekens speelden de muzikanten van de slagwerkgroep een leuk en afwisselend programma, waarbij toch weer duidelijk werd dat Henk over een flexibel inzetbare ploeg muzikanten beschikt. Publiek wandelde daar richting strand, bleef langzaam lopend luisteren of stopte om de muzikanten te belonen met een applaus.

Nadat iedereen zijn spulletjes had opgeruimd en zelfs in zomers outfit was gestoken, werd het tijd voor vrije tijd.
Om kwart voor 6 toog het gezelschap huiswaarts om bij Van Haandel voor de deur te genieten van een verfrissende dronk en welkome hap.
Iedereen was het er over eens: alles bijeen een mooie en muzikale dag!

Foto's Jolanda van der Voort, Paul van Antwerpen, Jan van de Wijdeven  

 

 

OBK-Kracht
Op woensdag 30 mei vond in
Ter Aa de einduitvoering van het Phoenix-muziekproject op de basisscholen plaats. In een warme zaal speelden opleidingsorkest en jeugdslagwerkgroep Funtastic de melodietjes die het voor de verschillende groepen kinderen mogelijk maakten om te laten horen wat ze geleerd hadden: blazen op houten en koperen blaasinstrumenten, drummen, noten lezen en details over de instrumenten..
Ook de jonge cursisten van Phoenix Doremi lieten van zich horen. Het publiek vond het fantastisch.
Peter Spierings presenteerde de uitvoering. Hij was ook degene die de scholen bezocht met de lessen over Blaasmuziek en de cursus Doremi leidde.

Remco Spierings en Henk Schellekens leidden de beide ensembles van Funtastic.
Vrijwilligers van OBK hielpen waar nodig.
Commissie Opleiding van OBK: bedankt voor de organisatie en voor jullie inzet!

Het geheel werd afgesloten met een instrumentenmarkt, tegelijk met een puzzeltocht langs alle blaasinstrumenten die er voor het grijpen lagen.

 

 

Geslaagd!
Afgelopen zaterdag 26 mei is Joep van Dijk geslaagd voor zijn A praktijkexamen. Hij behaalde 48 punten, dat is een gemiddelde van 8.
Proficiat Joep!

 

 

Eerste communie
Op zondag 27 mei speelde OBK tijdens een feestelijk moment dat na de Eerste Communie voor de Erpse kerk St. Servatius plaatsvond.

Foto's Jolanda van der Voort en Wern van Asseldonk  

 

 

 

OBK-Kracht

Voorafgaande aan de afsluitende uitvoering van het project blaasmuziek en slagwerk, bezochten leraren en vrijwilligers van OBK de scholen in Erp, Boerdonk en Keldonk om de kinderen fysiek kennis te laten maken met diverse blaasinstrumenten.

De afsluitende OBK-Krachtshow vindt plaats op woensdag 30 mei in Ter Aa, Erp. Aanvang 18.30 uur. Een instrumentenmarkt volgt.

Foto's Tijn van Brussel  

 

 

Onderling Solistenfestival

Op zondagmiddag 20 april vond het jaarlijks terugkerend onderling solistenfestival plaats. Maar liefst 45 muzikanten konden na veel oefenen aan de jury laten horen wat zij in petto hadden. De muzikanten namen zowel solo als in duo's / trio's of zelfs nog als groter ensemble deel. De professionele jury bestond uit Christa de Haan die de blazers beoordeelde en uit Djuri den Tuinder die de beoordeling van de slagwerkers voor zijn rekening nam. Voorzitter, Tijn van Brussel kondigde de deelnemers om beurten aan en begeleidde tevens de jury door het programma. Het programma was zeer gevarieerd door een grote verscheidenheid aan instrumenten maar ook door de uiteenlopende muziekstukken die ten gehore werden gebracht. Ondanks de tropische temperaturen was er de hele middag een goed gevulde zaal met publiek. Tijdens de prijsuitreiking sprak de jury met lovende woorden over de muzikanten van OBK. Zij waren enorm te spreken over 'het gevoel' dat iedere muzikant, ongeacht het niveau, in de muziek wist te leggen.
Alhoewel alle deelnemers een geweldige prestatie hebben geleverd, waren er 3 muzikanten die het hart van de jury sneller deed slaan. Bij de slagwerkers was dit Roy van Nuland, bij de koperinstrumenten was dit Mees ter Laak op trompet en bij de houtinstrumenten was dit Fieke Vissers op dwarsfluit. Vanaf deze plaats willen wij alle winnaars nogmaals feliciteren met de behaalde resultaten.

Foto's Manon van Brussel  

 

 

Jeugd Jumbo Muziekfestival
Op zondag 8 april organiseerde de Muziekkring Veghel het Jeugd Jumbo Muziekfestival voor opleidingsorkesten en opleidingsslagwerkgroepen in de regio.
Met daarbij een groot aantal Funtastic-muzikanten!
Het muziekfestijn vond plaats in Theater Markant, Uden. Met maar liefst 100 slagwerkers en bijna 200 blazers, die de hele middag gezamenlijk oefenden.
Alles erop gericht om er ten slotte een mooie slotshow van te kunnen maken.
Het grote orkest stond onder leiding van Remco Spierings. Na de middag vond het slotoptreden plaats voor alle ouders, familieleden en verdere geïnteresseerden.
In de loop van de middag was ook de band BZB aangeschoven, die er samen met het festivalorkest een knalfeest van maakte
.

Foto's Daniëlle van Kol, Ellen Dominicus en Wern van Asseldonk  

 

 

Jaarvergadering
Op woensdag 4 april 2018 hield muziekvereniging Harmonie OBK haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Aanwezig waren zo'n 60 leden, waaronder enkele ereleden die door voorzitter Tijn van Brussel extra welkom werden geheten.
Tijdens zijn openingswoord memoreerde Tijn tevens het overlijden van een onvergetelijke medemuzikant Peter Ketelaars en van erelid Bert Manders.

Het verslag van de vorige algemene ledenvergadering op 5 april 2017 en het verslag van activiteiten in 2017 van de hand van secretaris Daniëlle van Kol werden zonder opmerkingen met applaus aangenomen. Met name het bijzonder geslaagde muziekspektakel NOIZZ werd hierin genoemd.
Tevens werden de voornaamste activiteiten in 2018 opgesomd.

Penningmeester Kari Peters-Beekmans presenteerde aan de hand van beamerbeelden het financieel verslag over 2017 en de begroting voor 2018. Ook deze werden onder dank van de vergadering aangenomen. De oudpapieractie werd met een extra overzicht in beeld gebracht, waaruit bleek dat het aantal kilogrammen door de jaren heen iets daalde.

Bestuursverkiezing:
Arno Manders, aftredend en herkiesbaar, werd zonder meer benoemd.
Kari Peters-Beekmans en Daniëlle van Kol werden met een uitgebreid dankwoord, een vet applaus en een mooi boeket bloemen door voorzitter Van Brussel uitgeleide gedaan. Voor beiden is dankbaarheid en respect van de vereniging op zijn plaats. Kari liet haar carrière bij OBK de revue passeren en vergat daarbij ome Martien niet.
En Judith van den Acker en Imke van Lankveld werden met een applaus van de vergadering genodigd om aan de bestuurstafel te komen zitten.
Arno Manders neemt de taken van de penningmeester voorlopig over. Tijdens een volgende bestuursvergadering zullen de taken van penningmeester en secretaris definitief worden verdeeld.

Uit de Meerjarenplanning 2017 - 2021  werd een tweetal activiteiten gelicht: NOIZZ-versie 2 in 2020 en het 100-jarig bestaan van de vereniging in datzelfde jaar. Plan is om voor dat laatste thema een groots nachtelijk muziekspektakel op touw te zetten in juni 2020: Het Blauwe Uur. De eerste voorbereidingen zijn gestart.

Het beleidsplan 2018 - 2022 werd door een commissie uitgebreid voorbereid en ook de dirigenten hadden daarin hun stem. Er kwamen geen opmerkingen of vragen over.

foto's Jan van de Wijdeven

De Repetitiekanjers van het afgelopen jaar zijn Willie Kerkhof en Nico van Brussel. Er was een bokaal - die beurtelings in huize Van Brussel en Kerkhof zal shinen - en een tweetal speldjes. Ook de slagwerkgroep gaat meedingen naar de titel Repetitiekanjer.

Erelid Piet Vermunt werd geroemd vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap van de vereniging en niet op de laatste plaats om zijn bestuursactiviteiten.

Thijs van Stiphout ontving vanwege zijn 12 1/2 jarig lidmaatschap een attentie maar sprak de zaal toe vanaf het Skypescherm omdat hij tijdens de vergadering in Finland verbleef. Met name zijn inzet voor de slagwerkgroep en voor NOIZZ werden door Tijn van Brussel genoemd.

Van de rondvraag werd door een vijftal leden gebruik gemaakt en uiteraard was het Gerrit Kerkhof die het laatste woord kreeg en daarmee de rij bestuursleden bedankte.

Tot slot bedankte voorzitter Tijn van Brussel de aanwezigen voor hun komst.

 

 

 

 

 

 

 

In memoriam
Op maandag 12 maart 2018 is ons erelid Bert Manders op 87-jarige leeftijd overleden.
In zijn actieve jaren speelde Bert trombone. Vanaf 1950 was hij lid van het harmonieorkest. Vanwege ernstige ademhalingsproblemen moest hij het instrument in 1985 noodgedwongen aan de wilgen hangen. Sedert zijn afscheid als muzikant bezocht Bert nog regelmatig de muzikale activiteiten van OBK en de jaarvergaderingen van de vereniging.
Zijn hese stem, zijn olijke blik alsook zijn spitsvondige opmerkingen zullen we voortaan moeten missen.
De uitvaartdienst vond plaats op zaterdag 17 maart in de kerk van St.Jans Onthoofding in Gemert.
Moge hij rusten in vrede.

 

 

Roy, proficiat!
Op zondag 11 maart nam OBK-slagwerker Roy van Nuland deel aan
het Solistenconcours slagwerk te Berlicum.
Al vanaf 9.30 uur speelden ruim 70 solisten en duo's op het podium van theater Den Durpsherd.
Organisatie Brabantse Muziekbond, onder auspiciën van de KNMO.

Roy trad op in de hoogste divisie (1e) slagwerk met Multipercussion Sketches van Leon Camp en behaalde met dit werk maar liefst 87 punten!
PROFICIAT, ROY!

Resultaten boven 85 punten worden automatisch geplaatst voor het Nederlands kampioenschap zodat Roy voor deelname zeker een uitnodiging zal ontvangen.
Het Nederlands Kampioenschap vindt ook weer in Berlicum plaats. Vóór dat NK is het Brabants Kampioenschap in Knegsel gepland en ook daarvoor is Roy nu vanzelf geplaatst!

Het concours werd gevolgd door een deskundige jury, Anno Appelo en Henk Mennens., waarvan de laatste Roy's uitvoering beoordeelde.
Elk jurylid beoordeelt, op basis van verschillende rubrieken: muzikale uitvoering, dynamiek en nuancering, ritmiek en samenspel en techniek.


Moment van het bekendmaken van de middaguitslagen...

Foto's Henk Schellekens en Kees Stips


 

 

 

NOIZZ terugkomavond
De terugkomavond
van NOIZZ - The Youth Music Event vond plaats op woensdag 7 maart in Ter Aa.
Tijdens de bijeenkomst werd de videoreportage van NOIZZ getoond.
Voor foto’s van de terugkomavond ga naar de betreffende pagina. De foto's werden gemaakt door Erna Verhoeven, waarvoor dank.
De videoreportage staat inmiddels ook online! Kies de NOIZZ-pagina  om de reportage te bekijken en/of te downloaden.
Met dank aan WVL-videoproducties/Wiljan van Lankvelt.
Je kunt de video ook rechtstreeks bekijken via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=mI6eH_Q3cd0&t=0m1s

En nóg een leuk nieuwtje. De tweede editie van NOIZZ zal gaan plaatsvinden aan het einde van 2020!
Eind 2019 zal er meer informatie op de website én op facebook komen.

 

 

Funtastic in concert
Op zaterdagavond 3 maart was er in Vidi Reo in Ravenstein een uitwisselingsconcert met Funtastic, Enjoy en ToetTie.
Funtastic is ons eigen opleidingsorkest. Enjoy is het gezamenlijke opleidingsorkest van Harmonie St. Caecilia uit Volkel en Harmonie EMM uit Boekel. Beide orkesten werden gedirigeerd door Remco Spierings.
ToetTie is het gezamenlijke opleidingsorkest van Stadsharmonie OBK uit Ravenstein en muziekvereniging St. Hubertus uit Herpen en speelde onder leiding van Kees van Vliet.
Alle drie de orkesten verzorgden een spetterend optreden en sloten af met een aantal gezamenlijke nummers.

Foto's RS Muziek  

 

 

Pronkzitting 2018
Op 26, 27, 28 januari en 2, 3 februari presenteerde de Erpse carnavalsvereniging De Uilen van Empeldonk haar jaarlijkse pronkzittingen.
Naast blaaskapel De Durdauwers en voorzitter Tijn van Brussel werkte ook de slagwerkgroep Vet&Koel mee aan de 44e versie van de zittingen.

De Durdauwers spelen hun muziek al vanaf de eerste pronkzitting en Tijn deed een bijzondere en muzikale act tijdens de 3e zittingsavond van dit jaar.
De slagwerkgroep verzorgde tijdens de Pronkzittingen 2018 de openingsact van alle vijf showavonden.

Muziekvereniging Harmonie OBK maakte er dit jaar werk van!
En Erna Verhoeven maakte er op haar beurt foto's van.

Meer foto's van Erna Verhoeven: Durdauwers.nl  

 

 

Meierijstad Cup
Op
zondag 28 januari organiseerde Muziekvereniging St. Cecilia Zijtaart het Solistenconcours Meierijstad Cup.
De Meierijstad Cup is een muzikale samenwerking tussen de harmonie- en fanfareverenigingen binnen de gemeente Meierijstad. Jeugdige muzikanten wordt op deze manier de mogelijkheid geboden om podiumervaring op te doen.
Het solistenconcours vond plaats in Het Klooster Zijtaart.

Erpse solisten: Alicia Peelen op hoorn. Guus van Berloo en Joep van Dijk, beiden met slagwerk.
Jammer genoeg was Joep ziek.
De Cup ging tenslotte wel niet naar Erp, maar Alicia en Guus speelden hun partijtje met verve.

 

 

Funtastic speelde tijdens de Jeugdprinsenreceptie!
Op zaterdag 20 januari presenteerden De Uilen van Empeldonk jeugdprins Mels, jeugdprinses Luna, adjudant Job en hun raad van 11 tijdens de Jeugdprinsenreceptie in het JCC te Erp. OBKs opleidingsorkest Funtastic speelde de hele middag onder leiding van Remco Spierings. 


Klik op de foto voor een korte impressie!
Foto's ontleend aan Facebookpagina Funtastic  

 

 

Hoornensemble bij Erp Ontmoet
Op donderdag 11 januari gaf de hoornsectie tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst OBK's visitekaartje af. Met goedklinkende intermezzi.
Tijdens de informeel bedoelde bijeenkomst in Ter Aa blikte de Dorpsraad een jaartje terug. 
Inwoners, verenigingen en instellingen werden welkom geheten om het nieuwe jaar in te luiden.
Tijdens het kiezen van de nieuwsitems van de Erpse Krant kwam onder meer het muziekspektakel NOIZZ nog eens in de spotlights. Het werd hét Nieuwsmoment van 2017.

 

 

Onze jongste muzikanten aan zet!
Op woensdagochtend 3 januari 2018 was het een gezellige en drukke boel in Ter Aa. Omnipark de Brug organiseerde er namelijk een activiteitendag. Zo’n 50 kinderen namen op verschillende locaties binnen Ter Aa deel aan velerlei spellen en workshops. Op deze manier werd ieder kind uitgedaagd om zijn of haar stempelkaart helemaal vol te krijgen.
‘Muziekspel’ was één van de activiteiten waarvoor kinderen een stempel konden verdienen. En wie kunnen er nu beter muziek promoten dan onze eigen jeugdige muzikanten?!
Julius, Koen, Rob, Evan en Gijs leverden een enthousiaste bijdrage door hun muziekinstrumenten op interactieve wijze te promoten aan alle voorbijgaande kinderen. Zij deden dit met veel plezier én geduld. Zelfs de áller kleinsten wisten zij op een mooie manier te motiveren om enkele muziekinstrumenten uit te proberen. Erg leuk om te zien dat in de loop van de ochtend veel kinderen steeds weer terug kwamen om tóch weer een ander instrument uit te proberen.
Harry van Brussel en Manon van Brussel waren als volwassen begeleiders aanwezig om alles in goede banen te leiden.

 
Foto's Manon van Brussel  

Naar boven!