Nieuwsarchief 2009

  Op deze pagina het nieuws van 2009, het oudste onderaan...

Kerstconcert met Terpsichore
OP zondag 20 december 2009 verzorgden het Erpse koor Terpsichore, harmonieorkest OBK en de organist Bert Augustus een kerstconcert. Lilian de Veth verzorgde het uitspreken van de kerstgedachte. Terpsichore stond onder leiding van Ton van Erp en OBK werd gedirigeerd door Raf De keninck.
De nimmer aflatende sneeuwbuien konden niet verhinderen dat het concert een grote stroom toehoorders trok, die allen zeer content bleken met het programma en de uitvoering ervan.
Buiten voltrokken zich de activiteiten van Vuur & Vlam, een manifestatie die eveneens vele bezoekers trok.

 

Generale repetitie Kerstconcert harmonieorkest met Terpsichore
In de Servatiuskerk in Erp werd op woensdag 16 december gerepeteerd voor het kerstconcert van 20 december.


Foto: Nico van Brussel

 

Jubileumfeest Durdauwers 50 en Gouden slagwerkgroep
Twee onderdelen van de muziekvereniging vierden op zaterdag 13 december in Partycentrum Van Haandel hun gouden bestaansjubileum. Met diverse optredens, waarbij zij beurtelings oude en nieuwe nummers speelden. Tot slot was er een gezamenlijk swingend optreden.
Speciale gasten waren de oud-muzikanten van de slagwerkgroep en de blaaskapel, via speurwerk van onder meer Adrie van den Hurk - intussen ook al 50 jaar lid van De Durdauwers - aangeschreven.
Tijn van Brussel praatte een en ander met verve aan elkaar. Verrassend was het optreden van oud-Durdauwers in allerlei leeftijdscategorieën. Even klonk weer het oergeluid van de oorspronkelijke Durdauwers door zaal Van Haandel. Ook Henk Schellekens en zijn muzikanten lieten zich niet onbetuigd: ze zetten de "krukkenact" in alle frisheid weer op de planken.

Voor méér foto's:                  Voor àlle foto's op een fotosite van Picasaweb
 

 

Festival voor solisten en kleine ensembles
Op zondag 29 november 2009 hield OBK een onderling festival voor solisten en kleine ensembles in evenementencentrum Ter Aa. Met een vlekkeloze organisatie. Voor de bezoekers die er de tijd voor namen, een aangename middag. De slagwerkers werden gejureerd door Harrie Klaus, Erik Verbaandert bekommerde zich om de blazende deelnemers. Sonja van Boxtel begeleidde de solisten waar nodig op de piano. De indeling van de zaal zorgde ervoor dat publiek en optredende muzikanten in een ontspannen sfeer konden genieten. Na afloop reikte OBK-voorzitter Christ van Bree de juryrapporten uit met positieve opmerkingen over de optredens. Want deelnemen is belangrijker dan winnen, was het credo.
 

Sinterklaas in Erp
Op zondag 22 november 2009 werd Sinterklaas muzikaal begeleid bij zijn intocht in Erp.


Foto's Nico van Brussel

 

Partycentrum Van Haandel feestelijk heropend
Het Erpse Partycentrum Van Haandel aan het Hertog Janplein heeft op zondag 15 november 2009 de grote zaal na een grondige metamorfose heropend voor het publiek.
Op die dag konden genodigden kennis komen maken met de heringerichte zaal, waar een imposante kroonluchter en een prachtige trap de eerste blikvangers vormen. Naast het met een donkere houtsoort en pluche aangeklede podium. De houten panelen keren op diverse plaatsen terug. Een prachtige houten vloer completeert het geheel. De zaal lijkt op te lichten, niet alleen vanwege de gekozen kleuren maar zeker ook door de gekozen verlichting. Er is op details gelet. Klassiek, maar met een hedendaagse uitstraling.
Harmonie OBK feliciteert de familie Van Haandel, wekelijkse gastheer voor het harmonieorkest, met deze mijlpaal.

 

Slagwerkgroep Harmonie OBK veroverde Jumbocup 2009
Slagwerkgroep Harmonie OBK nam op zaterdag 7 november 2009 deel aan het Jumbofestival, het kringfestival voor muziekgezelschappen in de regio, dat plaatsvond in theater De Blauwe Kei in Veghel.
Onder leiding van Henk Schellekens speelde het ensemble een bijzonder geanimeerd en divers programma. Met name het werk In Memoriam Anne Frank maakte veel indruk op publiek en jury. Het programma werd vervolgd met het werk Theme and Fragments for Duet, gespeeld door het duo Jop Schellekens en Ruud van de Valk en het melodieus en met gevoel gespeelde "I can't stop loving you".
Pas op zondag 8 november bleek tijdens de prijsuitreiking wat de jury ervan dacht: ze kende de Jumbocup toe aan onze eigen slagwerkgroep omdat die als overall-winnaar over het hele festival het hoogste aantal punten behaalde! In de groep van de eigen divisie ontving Erp eveneens de beker.
Proficiat Henk en alle muzikanten!


De toelichting werd verzorgd door Kari Beekmans.
 

Het podium van de Blauwe Kei stond bij aanvang van het optreden
bomvol met instrumenten - én muzikanten -.

Foto's Paul van Amstel, Jan vd Wijdeven


 

Geslaagd
Geoffrey van der Horst slaagde voor het diploma B, trompet.
Door omstandigheden was het examen enige tijd uitgesteld.

Proficiat Geoffrey!

 

Eerste concert harmonieorkest OBK onder leiding van Raf De Keninck
Op zaterdag 17 oktober vond in het Evenementencentrum Ter Aa in Erp een concert plaats dat verzorgd werd door het harmonieorkest en de slagwerkgroep van Harmonie OBK en Harmonie L'Union Fraternelle uit Zeelst. Beide harmonieorkesten worden geleid door Raf De Keninck.
Het Erpse harmonieorkest liet een deel van haar nieuwe repertoire horen. Voor haar was dit concert het eerste concert onder leiding van dirigent De Keninck.
L'Union Fraternelle speelde delen uit haar programma The Power of L'UF Musical! van 24 en 25 oktober 2009 in Theater de Schalm in Veldhoven: Klik PLUF voor meer informatie.
Slagwerkgroep Harmonie OBK werd gedirigeerd door Henk Schellekens en speelde een interessant programma, waaronder het kampioenswerk van Jop en Ruud.
 

Foto's Arno Manders  


 

Jan Koolen overhandigde muziekstuk
Tijdens de repetitie van het harmonieorkest op 8 oktober 2009 overhandigde Jan Koolen een nieuw werk aan de dirigent van het harmonieorkest, Raf De Keninck. Jan toonde zich verrast over het nieuwe repertoire.

 

OBK- slagwerkers naar Nederlandse Kampioenswedstrijd 2009

Op zaterdag 3 oktober 2009 namen OBK-slagwerkers deel aan het Nederlandse Kampioenswedstrijd 2009 voor solisten en kleine ensembles te Elburg.
Op basis van eerder behaalde resultaten bij hun deelname aan solistenwedstrijden in 2009, georganiseerd door FKM – KNFM en NFCM, werden zij uitgenodigd deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap. Per divisie en sectie: de drie hoogst geplaatste solisten en de twee hoogst geplaatste ensembles van de nationale ranglijst 2008 (1 juli 2008 – 30 juni 2009) Toelatingscriteria is minimaal 85 punten behaald op een bondsconcours.

Drie OBK-solisten waren uitgenodigd deel te nemen aan het NK  te Elburg:
Niels van den Elzen en Jop Schellekens als geplaatste solist
en Ruud van de Valk en Jop Schellekens samen als geplaatst duo.
De juryteams bestonden uit de heren Sjoerd Westra en Ruud Bohmer en uit Henk Mennens en M. van Kruistum

Niels van den Elzen kwam uit in de 4e divisie multipercussion en behaalde met het werk “Martinique “van Leon Camp 84 punten wat voldoende was voor het behalen van het Nederlands Kampioenschap in de 4e divisie.
Jop Schellekens kwam uit in de 2e divisie solist en behaalde met het werk “Shuffle“ van Henk Schellekens 90 punten en werd daarmee Nederlands Kampioen in de 2e divisie.
Het duo Ruud van de Valk en Jop Schellekens traden op in de 2e divisie multipercussion en behaalde 91 punten wat goed was voor de 2e plaats in de 2e divisie ensembles. Uitgevoerd werk: Theme and Fragments for Duet van Eric Crauwels.

Harmonie OBK feliciteert alle muzikanten die mochten deelnemen aan het Nederlands kampioenschap en is trots op haar kampioenen!

 

Durdauwers on tour
Ze zijn weer terug van hun very special jubileumtrip naar York.
Méér weten? Kijk op de Durdauwerssite of klik: York!

 

Jesse speelde met André Rieu


Foto: Lia van Kemenade

Overige foto's: Ton van Lankveld
Tijdens de Vrijthofconcerten in Maastricht van vrijdag 10 juli tot en met dinsdag 14 juli 2009 besteedde André Rieu speciale aandacht aan de blaasmuziek. Op het Vrijthof brachten zo'n 400 koperblazers samen met het Rieu orkest 8 werken ten gehore. Jesse van Lankveld voldeed aan de toelatingseisen en was 1 van de 400 geselecteerden. De muzikanten kwamen uit heel Nederland en een enkeling uit België of Duitsland.
Er zijn opnames gemaakt van deze Vrijthofconcerten. Er is een dvd van en de televisie uitzendingen zijn op woensdag 2 september en op zondag 6 september 2009.

Zeven keer repetitie
Op maandag 29 juni begonnen de groepsrepetities (40 personen per groep) op diverse plaatsen in Limburg. Ik hoorde bij de groep Nederweert. De repetities werden gedaan door orkestleden van André Rieu. Op dinsdag 30 juni was de 2e groepsrepetitie ook in Nederweert.
Op woensdag 1 juli was de eerste gezamenlijke repetitie in de Limburghal in Genk (België) Het personeel van Rieu had daar het Vrijthof nagebouwd met podium en geluid. Tijdens deze repetitie zagen we André Rieu voor het eerst. We moesten ons opstellen zoals we ook tijdens de concerten hebben gestaan. Dit gebeurde allemaal zoals André dat wilde. Hij is kort van stof en duidelijk in wat hij wil, en zo gebeurt het ook. Duidelijkheid is heel plezierig. Het was erg warm binnen, zeker als je dan ook nog eens met 400 koperblazers muziek staat te maken.
Tijdens de Vrijthofconcerten zou iedereen optreden in het uniform van het orkest waar de muzikant bij speelt dus ik mijn uniform van Harmonie OBK. André wilde voor de concerten nog even onze uniformen zien dus vroeg hij die avond (30 graden Celsius binnen en buiten) of we op donderdag in uniform wilde komen. Hij zei: 'ik zal ook wel mijn winterjas aandoen'. Dus donderdags allemaal in uniform afgereisd naar Genk. We moesten toen we binnenkwamen allemaal door de keuring die uitgevoerd werd door André Rieu zelf. Dus ik in de rij gaan staan. Kom ik bij Rieu, zit mijn strik hartstikke scheef. André Rieu heeft hem toen rechtgedaan en glimlachte. Dat overkomt me nu dus nooit meer. Daarna mocht de strik af en de jas ging ook uit, maar inmiddels was mijn blouse al nat van het zweet.
In de Limburghal zelf konden we het op- en afgaan niet repeteren. Rieu wilde een stadion waar we dat konden oefenen en daarom was op vrijdag 3 juli de repetitie in het voormalige Roda JC stadion te Kerkrade. Daar was toen weer het Vrijthof nagebouwd en stond het podium opgebouwd en hebben we gerepeteerd met het volledige Straussorkest. Deze repetitie was een soort looprepetitie.
Op woensdag 8 juli begon dan het echte werk. De eerste echte looprepetitie op het Vrijthof in Maastricht. Donderdag 9 juli moesten we al om 13.30 uur in Maastricht zijn. Daar kreeg ik mijn guest artist pass en daarna hebben we gerepeteerd. Vanwege de beveiliging moest iedereen de pas altijd om zijn nek dragen en zonder pas geen toegang. Na het eten stond er nog een repetitie gepland. De generale repetitie begon om 21.30 uur; opstellen in de hal van het Vrijthoftheater.

Vijf concerten
Op vrijdag 10 juli was eerst om 17.30 uur nog een soundcheck en daarna stond het eten weer klaar. Om 21.30 uur begon het concert. Ruim 10.000 mensen luisteren naar wat wij spelen; echt kicken.
Zaterdagavond 11 juli hadden we nog eerst nog een soundcheck en daarna concert om 21.30 uur. Tijdens het spelen kregen we veel duimpjes en lachende mensen. Dit is echt super. Tijdens de concerten van zondag, maandag en dinsdag was dit ook zo.
Dinsdagavond kwamen Lia en Kari ook luisteren met hun ouders. Ik stond bij de ingang van de parkeergarage op het Vrijthof te wachten toen Lia daar aankwam lopen. We hebben druk staan buurten. Ook Kari belde op waar wij waren. Ik zeg: ‘ik sta bij de parkeergarage aan de kant van het theater’. Kari zei: ‘ik ook’. Ik hoorde het live en door de telefoon. Kari stond op ongeveer 3 meter afstand te bellen. Toen wij opkwamen met het concert stonden Lia en Kari samen bij de ingang van het Vrijthof te kijken en te zwaaien. Dat vond ik heel erg leuk.
Op dinsdagavond na het concert was er nog een afterparty. Ook dit was een feest met hapjes, drankjes en buffet; er ontbrak niets.
André Rieu, Pierre Rieu, Heino en bijna alle muzikanten, zangers en zangeressen waren er. Iedereen is heel gewoon en weet druk te buurten. Ik heb overdag en 's avonds veel muzikanten van het Straussorkest gesproken en sta er ook mee op de foto. Natuurlijk ook met de twee trompettisten René Henket en Roger Diederen.
's Nachts om 3.30 uur was mijn André Rieu tijd voorbij maar …... tijdens het maken van de groepsfoto vlak voor het 5e en laatste concert kwam André Rieu nog met een verrassing. Hij zei letterlijk: 'ik ben erg onder de indruk van jullie inzet en discipline maar vooral over de geleverde kwaliteit en het speelniveau en ik wil jullie daarom uitnodigen om samen met mij en het Straussorkest 1 of 2 concerten te verzorgen in de Amsterdam Arena in 2010'. Het was al stil maar toen werd het nog stiller in de zaal; wat een compliment van de grootmeester. Met gejuich werd de uitnodiging aangenomen.
Tot slot
Eerst zouden we 3 of 4 nummers meespelen maar dit zijn er uiteindelijk 8 geworden. We kregen ruim een week vóór de 1e repetitie onze partituur en een cd. Thuis stevig repeteren dus om alle 8 nummers te kennen voordat de repetities begonnen. We kwamen op met 'Alte Kameraden' en met het afgaan speelden we 'Hei Slavko spiel uns eins' (lees: Sjeng on de geng). Vanuit stilstand brachten we 6 werken waarvan er wel enkele zorgden voor koude rillingen en daarna voor een donderend applaus. Met 400 koperblazers kun je zorgen voor flink wat leven in de brouwerij maar ons echte kunnen konden we pas laten horen door samen met het Straussorkest enkele werken te spelen die heel zacht moeten; kippenvel !!

Het mogen meespelen was erg indrukwekkend. Professioneel tot in de details en een heel gemoedelijke sfeer.
Ik heb veel meer beleefd dan ik kan vertellen; wat een feest en er komt nog meer ...

 

Geslaagd!
Afgelopen week - 11 tot en met 18 juli 2009 - zijn op de muziekschool een aantal OBK'ers geslaagd!
Klarinet
* opstap eerste fase: Daphne Spierings
* diploma A: Romy van der Steen, Gody van Kemenade, Astrid van de Wijdeven.
* diploma B: Anne Bernardus, Nicky Verwegen
Hobo
* diploma B: Manon van de Valk, Henriëtte van Amstel
Trompet
* diploma B: Bram Verhoeven, Monique van de Wijdeven
* diploma C: Jesse van Lankveld
Saxofoon
* diploma B: Gijs van Dooren, Siebe van de Crommert
Fluit
* diploma A: Anne van de Biggelaar
* diploma B: Imke van Lankveld

Allemaal van harte gefeliciteerd

 

Nieuwe dirigent
Op woensdag 8 juli 2009 dirigeerde Raf De Keninck Harmonieorkest OBK. Hij is definitief de opvolger van Jan Koolen, die op 4 juli afscheid nam.
Diverse nieuwe werken passeerden de lessenaar.

 

Afscheidsconcert Jan Koolen
Op zaterdag 4 juli 2009 nam Harmonie OBK afscheid van dirigent Jan Koolen. Met een concert in evenementenhal Ter Aa, waarvan de programmering op verzoek van Jan Koolen enkele hoogtepunten uit zijn veertienjarige carrière met OBK bevatte. De presentatie was in handen van Kari Beekmans.

Voorzitter Christ van Bree mocht een groot aantal concertgangers verwelkomen, onder wie familie van Jan, diverse ereleden en oud-voorzitters Kees Bressers en Piet Vermunt, voormalig dirigent Jacques Merkx, voormalig Boekels burgemeester Ties van der Vondervoort, Jan van Burgsteden als vertegenwoordiger van het Veghels gemeentebestuur.

Slagwerkgroep Harmonie OBK onder leiding van Henk Schellekens opende het concert met een bijzonder animerend programma van werken waarmee de slagwerkers in de afgelopen jaren bijzondere successen hebben geboekt.

Waarna het de beurt was aan het harmonieorkest, voor het laatst onder leiding van Jan Koolen. Met de paso doble Gallito, gespeeld als toegift tijdens de succesvolle concoursdeelname in 1999 te Veldhoven, lieten muzikanten en dirigent er het vuur vanaf spatten, vanaf de eerste noot. Intermezzo Sinfonico met zang van Cantarte - Carla Schoenmakers en Gerard van Winkel - werd het tweede programmadeel. Gevolgd door Xenia Sarda, een werk van Hardy Mertens, onderdeel van hetzelfde wedstrijdprogramma in 1999.  En opnieuw met élan gespeeld!

Na de pauze speelde het orkest Entr'acte uit Theatre Music van Philip Spark. En The Gods love Nubia uit Aïda, met zang van Double AM. Met Ans Brugmans, Annemarie Jans en Maria van Asseldonk maakte Jan voor het eerst kennis in mei 1997. Vele malen daarna nog zou OBK samenwerken met dit trio.

Toen werd het tijd voor de onvermijdelijke speeches. Voorzitter Van Bree schetste op een bijzondere manier de samenwerking tussen OBK en Jan Koolen. Namens de muziekvereniging overhandigde hij een lege fotolijst. Tijdens het concert werden door Patrick Verstegen foto's gemaakt die tenslotte tot een collage worden gesmeed, met Jan zelf in het middelpunt. Een herinnering aan een mooie samenwerking.
Namens de muzikanten van het harmonieorkest wist Gerrit Kerkhof met luim en lof de aandacht van de toehoorders te boeien. Hij bood een tuinbeeld aan dat straks vanuit Jans kantoor te zien zou moeten zijn. Voor Karien Koolen waren er bloemen in een kleurrijke compositie. Jan ontving een map met daarin de persoonlijke bijdragen van een groot aantal muzikanten.

Na The Woman in White, dat in het programma zat op verzoek van vele muzikanten, was de microfoon voor Jan Koolen zelf. Jan memoreerde op zijn beurt de voorgeschiedenis van zijn afscheid dat nu zijn beslag kreeg. Hij roemde OBK vanwege de discipline, de interne organisatie, de onderlinge band. Aan iedere muzikant en bestuurslid, de beide zanggroepen maar ook aan een aantal mensen in de zaal, overhandigde hij een lachende Boeddha.Voor het orkest tenslotte was er een cheque voor een loopmars waarvan de titel in overleg met zijn opvolger, Raf De Keninck, moet worden bepaald.

Het concert werd beëindigd met de filmmuziek uit The Lion King met zang van Double AM. Gekozen uit een project met filmmuziek.
Gevolgd door de klassieke meedeiners O Sole Mio en Funiculi Funnicula,  gezongen door Cantarte.
Christ van Bree sprak een dankwoord aan alle aanwezigen, overhandigde bloemen aan beide dirigenten en beide zangensembles en kondigde aan dat er na het concert gelegenheid zou zijn om persoonlijk afscheid te nemen van Jan Koolen.
Met Eres Tu namen harmonieorkest OBK, Cantarte en Double AM voorgoed afscheid van dirigent Jan Koolen.

Aansluitend verliet het orkest het podium voor een laatste afscheid in kleine kring. In de kelder van Ter Aa zong Double AM als verrassing een nummer van de groep Venice, speciaal opgedragen aan Jan. Geen officieel onderdeel van het programma, maar daardoor niet minder gespeend van emoties.

Nog tot ver in de kleine uurtjes stond er een rij mensen die persoonlijk een woordje met Jan wilden wisselen.

Foto's Paul van Amstel  

 

Nieuwe dirigent harmonieorkest benoemd!
Vanaf 8 juli 2009 zal Raf De Keninck de directie van het harmonieorkest op zich nemen.
OBK mag  zich gelukwensen met het binnenhalen van een dirigent van dit kaliber! Kijk ook even naar het weblog van Raf De Keninck.

Op zaterdag 4 juli 2009 nam de vereniging afscheid van dirigent Jan Koolen.
 

 

Gastrepetitie
Op woensdag 17 juni 2009 werd het orkest voor de pauze gedirigeerd door Raf De Keninck. Een eerste kennismaking van de Erpse muzikanten met de - meest waarschijnlijke - nieuwe dirigent. Een repetitie die van beide zijden goed leek te zijn bevallen. Met een nieuw werk, Noah's Ark, sloeg Raf de spijker direct op zijn kop.
Foto's Paul van Amstel

 

Windkracht 6 succesvol afgerond

Op woensdag 10 juni 2009 was de eindpresentatie van het project Windkracht 6 in Ter Aa. Deze presentatie werd verzorgd door de leerlingen van basisscholen De Empel en de Mariaschool uit Erp, en de St. Nicolaasschool uit Boerdonk, in samenwerking met het opleidingsorkest en de jeugdslagwerkgroep van OBK.

De afgelopen weken hebben de kinderen onder leiding van Cindy van Rijn, vakdocente muziek en ook dirigente van het opleidingsorkest van OBK, kennis kunnen maken met muziek en diverse muziekinstrumenten. Op deze eindpresentatie lieten de kinderen zien wat ze geleerd hebben over muziek en werd samen met het opleidingsorkest en de jeugdslagwerkgroep van OBK een mini-concert verzorgd. Het geheel werd gepresenteerd door Meneer van Fare die op ludieke wijze de nummers introduceerde en tegelijk aan het publiek liet zien wat de kinderen zoal opgestoken hebben.
Na de presentatie was er een instrumentenmarkt, waarbij elk instrument een eigen stand had. Op deze manier konden de kinderen de diverse instrumenten in een harmonieorkest van dichtbij bekijken. Niet alleen klarinetten, dwarsfluiten, saxofoons en trompetten, maar ook minder voor de hand liggende instrumenten als fagot, tuba, hoorn en trombone werden door de kinderen uitgeprobeerd onder het toeziend oog van muzikanten van OBK, die uiteraard de kinderen op ludieke manieren voor hun eigen instrument enthousiast probeerden te maken.

Kortom, een succesvolle afsluiting van het project, dat dit jaar voor de eerste keer in Erp en Boerdonk opgestart is. Het is de bedoeling dat Windkracht 6 jaarlijks herhaald wordt om op deze manier kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met muziek, muziekinstrumenten en het spelen in een harmonieorkest of slagwerkgroep.
 

Geslaagden
Geslaagd voor muziekexamen theorie A:
Astrid van de Wijdeven, Romy van der Steen, Gody van Kemenade en Anne van de Biggelaar.
 

 

Hemelvaartdag 2009
Op donderdag 21 mei speelde OBK door het centrum van Erp om de communicantjes van basisschool De Empel feestelijk te onthalen.
Nico schoot er kiekjes...

 

foto's: Nico van Brussel


 

Windkracht 6 waait in Erp en Boerdonk

Begin april is het project Windkracht 6 van start gegaan op de basisscholen in Erp en Boerdonk. Leerlingen uit groep 5 van de Empel en de Mariaschool en groep 5/6 van de St.Nicolaasschool zijn enthousiast aan de slag met dit speciale project, dat gericht is op het enthousiast maken van kinderen voor muziek en muziek maken.

 

Windkracht 6 is een gezamenlijk project van de basisscholen in Erp en Boerdonk, harmonie OBK en muziekschool MIK. Het project bestaat uit een zestal muzieklessen en een gezamenlijke afsluiting.
Cindy van Rijn, vakdocente muziek en ook dirigente van het opleidingsorkest van OBK, verzorgt deze muzieklessen. Deze lessen bestaan uit diverse kijk- en luisteropdrachten, experimenteeropdrachten, muzikale activiteiten, werkbladen voor leerlingen en liedjes. De verschillende instrumentengroepen hout, koper en slagwerk worden behandeld, en ook laten leden van OBK de verschillende instrumenten zien en horen.

Als afsluiting van het project vindt op woensdag 10 juni een presentatie van het project plaats in samenwerking met het opleidingsorkest en de jeugdslagwerkgroep van OBK. Na deze presentatie is er een instrumentenmarkt, waarbij de kinderen allerlei instrumenten en leuke muzikale activiteiten kunnen uitproberen. Ook kunnen ze zich daar inschrijven voor proeflessen voor het instrument van hun keuze.

De naam van het project, Windkracht 6, verwijst naar het doel ervan: kinderen te interesseren in muziek en muziek maken; in het bijzonder in blaasmuziek. Op de scholen in Erp zal het project jaarlijks terugkeren in groep 5; in Boerdonk wordt het om de twee jaar in groep 5/6 opgestart.

Windkracht 6 is mede mogelijk gemaakt door de Dorpsraden in Erp en Boerdonk. De Dorpsraad Erp heeft het project een subsidie van € 1.000 gegeven, de dorpsraad Boerdonk een subsidie van € 500. Deze bijdragen hebben het mogelijk gemaakt het project op te zetten en een structureel karakter te geven.

Bij de afsluitende presentatie van het project op woensdag 10 juni is iedereen welkom. Tijdens een miniconcert in samenwerking met de orkesten van OBK zullen de kinderen laten zien en horen wat zij in de lessen geleerd hebben. De presentatie vindt plaats in Ter Aa in Erp en begint om 18.30 uur.

Meer informatie over Windkracht 6 is te vinden op de pagina Opleidingen.

Windkracht 6

Het windkracht 6 project is inmiddels in volle gang.
De kinderen van de groepen 5 hebben nu 3 lessen gehad en zijn erg enthousiast.
Ze hebben leren dirigeren, weten nu het verschil tussen een harmonie- en een fanfareorkest, hebben geluisterd naar allerlei verschillende muziekstijlen uit de hafa-wereld en hebben al kennis gemaakt met de houten blaasinstrumenten.

Ze hebben zelfs alle houten blaasinstrumenten uit mogen proberen.
Een delegatie van OBK is mee naar de klassen geweest en heeft daar een mooi stukje muziek ten gehore gebracht en fantastisch geholpen bij het uitproberen van de instrumenten.

Nog 3 lessen en dan zit het project er al weer op.
Natuurlijk geven we op 10 juni nog wel een hele mooie eindpresentatie samen met de kinderen en het opleidingsorkest voor alle ouders.

Een groep basisschoolleerlingen van De Empel luistert aandachtig naar docente Cindy in één van de lessen van Windkracht 6.
 

 

 

Kees Bressers Koninklijk onderscheiden
Op woensdag 29 april 2009 verzorgden slagwerkgroep en harmonieorkest een concert tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Gedecoreerden van  de gemeente Veghel bij gelegenheid van Koninginnedag. Solisten bij een aantal werken waren de mezzosopraan Carla Schoenmakers en de bariton Gerard Vinkel.
Tijdens het concert brak Burgmeester Adema in met het verzoek aan Kees en Sjan Bressers om naar voren te komen. Tot ieders verrassing om hen mee te delen dat het Hare majesteit had behaagd om Kees te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Gedurende een periode van 22 jaar heeft Kees Bressers zich bijzonder ingezet voor Muziekvereniging Oefening Baart Kunst. Vanaf 1986 was hij bestuurslid en als snel vice-voorzitter; vanaf 1989 penningmeester; in 2003 werd hij benoemd tot voorzitter. Als zodanig was Kees Bressers voor velen ‘het gezicht’ van OBK. Bij tal van gelegenheden, waarbij de harmonie optrad, wist hij de ontvangers van de muzikale hulde op correcte en passende wijze toe te spreken. Wat meer op de achtergrond waren zijn verdiensten als beleidsbepaler, uitgewerkt in een vierjarig beleidsplan.
Om eventuele financiële risico’s, die grootschalige projecten als het Klank- en Lichtspel en Lost in Music met zich meebrengen, op te kunnen vangen, nam Bressers in 2004 het initiatief om Stichting Harmonieus op te richten. Tot 2008 was hij zowel penningmeester als voorzitter van deze stichting.

OBK feliciteert haar oud-voorzitter met deze welverdiende onderscheiding.

 

 

Harmonie OBK naar Hasselt voor muziekweekend


Foto Theo vd Ven

Op zaterdag 18 april en zondag 19 april 2009 was Harmonie OBK - de slagwerkgroep en het harmonieorkest - in het Belgische Hasselt. Een commissie uit de muziekvereniging zorgde voor zeer afwisselende en soms ook verrassende activiteiten, waaraan iedereen mee kon doen. De dag werd afgesloten in het Hasseltse Borrelhuis waar Erpse Dj's hun speakers lieten schallen en de organisatie ervoor zorgde dat enthousiaste muzikanten een feestje konden bouwen.
Natuurlijk werd er ook muziek gemaakt. Op zaterdagavond was er een korte repetitie in het Holiday Inn Hotel waar OBK verbleef. Tijdens deze repetitie riep voorzitter Christ van Bree een algemene ledenvergadering bijeen die ter plekke instemde met het voorstel om Arno Manders te benoemen tot bestuurslid. Arno, proficiat met je benoeming!
Op zondag toog men naar een deelgemeente van Hasselt, Godsheide, waar Harmonie Demergalm voor een gastvrije ontvangst zorgde. Beide orkesten en hun slagwerkgroepen speelden voor een volle, aandachtig luisterende zaal.
De afsluitende maaltijd tenslotte vond plaats bij Van Haandel in Erp.

Foto's: Weekend Hasselt

 

Concert Opleidingsconcert
Op zondag 5 april 2009 vond in Partycentrum Van Haandel te Erp een concert plaats van het opleidingsorkest van Harmonie OBK. Onder leiding van Cindy van Rijn. Met als gasten de mini-slagwerkgroep en het opleidingsorkest van Harmonie De Goede Hoop uit Aarle-Rixtel, onder leiding van respectievelijk Job van Duynhoven en Paul van de Veerdonk. Een keur van nationale en internationale hits kwamen voorbij. Tot slot werd gezamenlijk Caprice Italien van Tchaikovsky uitgevoerd.

 

Geslaagd
Op maandag  30 maart 2009 is Jesse van Lankveld geslaagd voor theorie-examen D en een paar weken geleden is Madelijn Jansen geslaagd voor theorie C

 

Nieuwe voorzitter voor muziekvereniging Harmonie OBK
Op woensdag 25 mart 2009 hield muziekvereniging Harmonie OBK haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. Vice-voorzitter Esther Verkuijlen loodste de vergadering op een vlotte manier door de min of meer verplichte onderdelen. Samen met secretaris Peter Ketelaars en penningmeester Kari Beekmans ging ze als een speer door de verslagen van het afgelopen jaar. De begroting voor het komende jaar werd door de vergadering met aandacht bekeken. Het positieve rendement van Lost in Music werd door de geste van de stichting Harmonieus in duidelijke cijfers vertaald.
Esther deelde de vergadering mee dat het komende beleidsplan onder leiding van de nieuwe voorzitter zou worden samengesteld en dat dus nog wat geduld op zijn plaats was. De oudpapieractie kreeg de nodige aandacht, vergezeld van applaus van de vergadering
De bestuursverkiezing verliep volgens verwachting: Peter Ketelaars en Esther Verkuijlen werden herkozen en Christ van Bree werd in het bestuur gestemd. Op voorstel van het bestuur bekrachtigde de vergadering met luid applaus diens benoeming tot voorzitter van de vereniging. Via zijn maidenspeech werd duidelijk dat Christ er zin in had. Hij vroeg een applaus voor het functioneren van het bestuur in 2008.
Manon van Brussel deed verslag van haar verblijf in Zuid-Afrika middels een geanimeerd verhaal, vergezeld van foto en film, waarbij het accent lag op muziek.
Gilbert van den Tillaart werd verrast met een bloemetje vanwege zijn 12 1/2 jarig lidmaatschap.
Lia van Kemenade, belast met de opleiding in de breedste zin van het woord, vroeg aandacht voor de organisatie van het onderling solistenfestival.
Gerrit Kerkhof tenslotte, bedankte de bestuursleden voor hun activiteiten in 2009 en zwaaide hen alle lof toe. De nieuwe voorzitter wenste hij veel succes toe.
 

foto's Paul van Amstel  

 

Geslaagd
Op zaterdag 7 maart zijn in het CVA te Tilburg geslaagd:
Aike van de Crommert fagot A met 48 punten
Gilbert van den Tillaart ongestemd slagwerk C met 46 punten

 

Geslaagd
Voor theorie-muziekexamen B: Imke van Lankveld, Anne Bernardus, Nicky Verwegen, Yvonne van de Wijdeven, Bram Verhoeven, Monique van de Wijdeven, Manon van de Valk, Siebe van de Crommert en Gijs van Dooren.
Aike van de Crommert slaagde voor de theorie van het A-diploma.


 

Solisten succesvol in Tilburg
Op zaterdag 14 februari 2009 organiseerde de Brabantse Muziekbond in het CVA in Tilburg een festival voor solisten en kleine ensembles met een groot aantal deelnemers, waaronder maar liefst 15 Erpse slagwerkoptredens. Als jurylid fungeerde Jan Peeters.
De OBK-muzikanten wisten 1e en 2e prijzen in de wacht te slepen. Maar wat zeker niet onvermeld mag blijven zijn de 8 promoties, waarvan 2 met lof!
Alle deelnemers proficiat met jullie prestatie. En natuurlijk ook hun opleiders Henk Schellekens en Marcel van Vugt.

Naam
 

Instrument
 

Divisie
 

Werk
 

Componist
 

Prijs
 

Bas Ophey

kleine trom

5

Funny Feeling

Gert Bomhof

2e

Niels van den Elzen

kleine trom

5

Basic Game

Leon Camp

2e

Jari Evers

multi-percussion

5

First Plan

Henk Mennens

1e

Martijn van de Wetering

kleine trom

4

Rhythm-Tunes

Leon Camp

2e

Niels van den Elzen

multi-percussion

4

Martinique

Leon Camp

1e + promotie

Martijn van der Heijden 
Tijn Kanters

multi-percussion

4

Pour Deux

Kees Nijsse

1e

Maarten v.d. Biggelaar

kleine trom

4

Jackpot

Leon Camp

1e

Herman van Amstel

multi-percussion

4

Wake Up

Henk Mennens

1e

Amber Meeder

multi-percussion

4

Martinique

Leon Camp

1e + promotie

Linde Dortmans

multi-percussion

4

New Roads

Henk Schellekens

1e + promotie

Nick Emonds

multi-percussion

4

Wake Up

Henk Mennens

1e + promotie

Thijs van Stiphout

multi-percussion

3

Freedom

Frank Rademakers

1e + promotie

Jop Schellekens

kleine trom

2

Shuffle

Henk Schellekens

1e + promotie + lof

Ruud van de Valk        
Jop Schellekens

multi-percussion

2

Theme and Fragments for Duet

Eric Crauwels

1e + promotie + lof

Rens van de Tillaer

multi-percussion

1

Children of Sanchez Variations

Leon Camp

1e + promotie

 


Foto: Paul van Amstel

 

Opleidingsorkest naar Dinther
Op zaterdag 31 januari 2009 toog het Opleidingsorkest van Harmonie OBK naar Dinther voor een Uitwisselingsconcert.
Samen met het Dintherse opleidingsorkest St Servaes verzorgden de Erpse muzikanten een concert in het Cultureel Centrum aldaar.
Beide orkesten speelden een licht programma waarnaar het goed luisteren was.
Op 29 september 2007 speelden de opleidingsorkesten van Dinther en Erp al in Zalencentrum Van Haandel in Erp.
Voor een impressie: de bijgevoegde foto's.

 

Terugkomavond Lost In Music drukbezocht
Op woensdag 14 januari 2009 bedankte de organisatie alle medewerkers aan het megaspektakel Lost in Music 2008 middels een speciale bijeenkomst in Partycentrum Van Haandel. Ruim 170 mensen gaven gehoor aan de uitnodiging. Voor iedereen was er een foto-CD met kiekjes die door Peter Engels zijn gemaakt tijdens de uitvoeringen.
Kees Bressers, voorzitter van de Stichting Harmonieus, Jan Koolen als algeheel dirigent en Carlo Bergmans van Mountain Events deden ieder op hun manier een woordje.
Er waren drankjes en hapjes en veel gezelligheid. De eerste DVD met een registratie van LIM III werd in ontvangst genomen door Jan Koolen en daarna werd de DVD getoond. Martijn Melis werd van alle kanten gecomplimenteerd voor de wijze waarop hij de DVD samenstelde.
De verkoop werd intussen geopend. Tegen de 200 exemplaren gingen er over de tafel.
Voor de liefhebbers is er een gering aantal in voorraad: een dubbel DVD van LIM III voor slechts 8 euro; vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan!   organisatie@lostinmusic.info

Naar boven!