Nieuwsarchief 2013

  Op deze pagina het nieuws van 2013, het oudste onderaan...

 

Kerstmis 2013
Op Tweede Kerstdag 26 december 2013 verzorgde het harmonieorkest traditiegetrouw de muziek tijdens de mis van 11.00 uur in de Hl.Servatiuskerk in Erp.
Voor het eerst onder leiding van Sef Pijpers.
Het programma begon met een intro van bekende kerstliedjes vóór aanvang van de kerkdienst. Tijdens de mis, die werd voorgegaan door Pastoor C. Rombauts, speelde het orkest onder meer een deel uit Praise Jerusalem van Alfred Reed. Handelian Song, gebaseerd op een tweetal thema's van G.F. Händel klonk tijdens de offerande. Tijdens de communie speelde OBK Andante Cantabile, een bewerking van een werk van Tschaikowski. De mis werd besloten met de Chaconne, oorspronkelijk van Gustav Holst.


Foto Wern van Asseldonk

Na de mis volgde de kerstsamenkomst met kerstbrood en koffie/thee in Cafézaal Van Haandel aan het Hertog Janplein. Een speelgroepje bestaande uit louter fluitistes onder leiding van Cindy van Rijn verwelkomde leden en leerlingen, bestuursleden en dirigenten met toepasselijke kerstdeuntjes. Ook de hen vergezellende gezinsleden waren er welkom. Vicevoorzitter Theo Bockting deed dit jaar de kerstboodschap bij ontstentenis van voorzitter Van Bree. Theo greep terug op een OBK-jaar met al haar muzikale hoogtepunten maar ook werd stilgestaan bij het overlijden van trompettist Henry Emonds aan het begin van het jaar.

 

 

Succesvol uitwisselingsconcert opleidingsorkesten Erp en Volkel/Boekel in kerstsfeer
Zondagmiddag 15 december hebben we kunnen genieten van een geweldig concert met onze jeugdslagwerkgroep en het opleidingsorkest in samenwerking met het opleidingsorkest Sint Caecilia uit Volkel. Het geheel werd gepresenteerd door Jori van de Akker.

Opleidingsorkest OBK onder leiding van Cindy van Rijn beet het spits af met een aantal werken overgoten met een heerlijk kerstsausje. Het publiek kwam gelijk in de juiste stemming. Daarna was de jeugdslagwerkgroep onder leiding van Thijs van Stiphout aan de beurt. Met maar liefst vier werkjes lieten zij zich van hun beste kant zien. The Rhytm Factory werd tijdens dit concert voor het eerst op de planken gebracht.

Na de pauze was het de beurt aan het opleidingsorkest Sint Caecilia onder leiding van OBK-lid Jesse van Lankveld. Dit opleidingsorkest bestaat uit leden van Sint Caecilia Volkel en Eendracht Maakt Macht uit Boekel.
Een heel leuk kerstprogramma werd ons voorgeschoteld met eigen arrangementen van Jesse zelf.
Als slot speelden beide opleidingsorkesten het toepasselijke Rudolph the rednosed reindeer. Een mooi kerstnummer dat onder leiding van Cindy veel gehoor kreeg in de zaal. Een daverend applaus van het publiek sloot deze middag af.

 Mystery Party
Op zaterdag 14 december organiseerde de commissie OBK+ het traditionele verenigingsfeest, deze keer wel erg mysterieus in planning, opzet en uitvoering.
Na een wekenlange aanloop vol geheimzinnig gedoe met enveloppen en keywords verscheen iedereen die zich had aangemeld welgemoed op tijd in Partycentrum Van Haandel,
DJ Nico Meesters zorgde voor een musicwall terwijl de commissie iedereen welkom heette en het programma uit de doeken deed.
De eerst anderhalf uur werd gevuld met de acts die de verschillende groepen hadden ingestudeerd en een onpartijdige(?) jury hield de boel zo'n beetje in de gaten.
Een zevental intermezzo's werden in een eigenaardig bepaalde volgorde op de planken gezet, gelukkig de een al creatiever en inventiever dan de ander.
Zo verschenen de meest befaamde koks met een gezonde groene snack, een bestuursactiviteit waaraan geen touw was vast te knopen, een flegmatieke zwaarkopergroep met een gepikeerd Doebedoebedoe, oranje Koning Voetbal op trompet en hoorn, geflowerpowerde klarinettisten, Sesamstraat op de woensdagrepetitie  en de romantiek van het slagwerk.
En daarna was het gezellig buurten, met een drankje en hapje op zijn tijd en de dansvloer in de buurt.
Tussentijds werd de Vrijwilliger van het Jaar in de schijnwerper gezet (Thijs van Stiphout) en ook de winnaar van de acts werd duidelijk: de slagwerkers.
Een geslaagd feestje: pluim voor OBK+ en voor DJ Nico.


foto's Femke Engelen

 

 

Slagwerkgroep OBK bijzonder succesvol in Etten-Leur!
Op zaterdag 7 december vertrokken midden op de dag een bus en een vrachtauto richting Etten-Leur.
De vrachtauto vol met zorgvuldig ingeladen muziekinstrumenten en een bus met slagwerkers van de Erpse muziekvereniging, samen met bestuursleden en een aantal supporters.
Iedereen even verwachtingsvol.

Het podium van theater De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur was het decor voor de slagwerkmuziekwedstrijd van de Bossche Bond van Muziekgezelschappen.

Slagwerkgroep Harmonie OBK, onder leiding van Henk Schellekens, speelde in de hoogste divisie een prachtig programma dat qua programmakeuze voldeed aan haar niveau.
Als verplicht werk koos men voor In memoriam Anne Frank van Gian Prince.
Met de keuzewerken Bronk - ook van Gian Prince - en Beach Party van Henk Mennens volgde het tweede deel van het programma.

Een grote hoeveelheid Erpse supporters was getuige van een fenomenaal uitgevoerd programma.
In memoriam Anne Frank werd geheel in het donker gespeeld met enkel lessenaarverlichting. De tegelijk vertoonde serie bijpassende historische foto's gaven de compositie een lading die best emotioneel genoemd mag worden. Een extra dimensie.
Bronk is de verklanking van een sacramentsprocessie in al haar verschijningsvormen. Voor wie ooit in de zuidwesthoek van Limburg in juni of juli een dergelijk fenomeen heeft meegemaakt, vormt het muziekstuk een feest van herkenning. Zo ook dus de uitvoering van Henk en zijn muzikanten.
Om te laten horen dat de Erpse slagwerkers ook een melodische compositie niet uit de weg gaan, werd besloten met een swingend gespeelde Beach Party.

 

Na afloop toonden muzikanten en dirigent zich uitermate tevreden over het concert. En daar bleek alle reden toe:
voor het verplicht deel behaalde de slagwerkgroep maar liefst 92,67 punten. Voor het vrije deel 88.83 punten. Een gemiddelde van 90,75 punten!
Een 1e prijs met lof van de jury!

Tegen de klok van half tien werd de bus op het Hertog Janplein in Erp verwacht. Waar een flinke groep van de overige muzikanten van OBK klaarstond om hun collega's van de slagwerkgroep muzikaal te verwelkomen. Het bleef nog lang onrustig in Partycentrum Van Haandel.


Foto's Henk Loeffen en Bossche Bond

Muziekvereniging Harmonie OBK feliciteert haar slagwerkgroep van harte met diens nieuwste lauweren.

 

 Sinterklaas in Erp
Zondag 24 november maakte Harmonie OBK een fikse muzikale wandeling met een prima opkomst. De muziekvereniging haalde Sinterklaas af aan het pleintje aan de Vaansingel/Mortelkes en begeleidde hem gezwind naar het Raadhuis waar Veghels Burgemeester, mevrouw Adema, hem verwelkomde. Sinterklaas en de burgemeester waren zichtbaar onder de indruk van OBK's sinterklaasliedjes en kregen die dan ook diverse keren te horen, daar op het Hertog Janplein. Het gezellige onderonsje van de burgmeester met de tamboermaître van OBK was alleszeggend.
Daarna ging het in een rustig tempo naar Ter Aa waar de Sint met zijn complete hofhouding neerstreek om alle Erpse kinderen van een bepaalde leeftijd nog eens royaal te verwennen met pepernoten en zoetigheid . De ongelukkige valpartij van een Piet buiten beschouwing gelaten, mogen we spreken van een geslaagde intocht met mooi weer. 't Was OBK weer op zijn best.
 

Foto's Henk Loeffen

 Harmonieorkest naar Jumbofestival
Op zondag 3 november was het harmonieorkest aan de beurt voor het Jumbofestival in Het Klooster te Zijtaart. Een uniek gebouw dat alle mogelijkheden biedt. Als laatste in het dagprogramma speelde het Erpse orkest onder leiding van Sef Pijpers haar festivalprogramma.
Begonnen werd met een klaterende pasodoble: Consuela Ciscar. Al snel gevolgd door de First Suite in Es, oorspronkelijk van Gustav Holst. Een inventieve bewerking in traditionele sfeer, die nog niet zo lang bij OBK op de lessenaar staat. Besloten werd met The legend of Flathead Lake van Carl Wittrock. Een kleurrijke fantasie die alle mogelijkheden van het harmonieorkest uitgebreid verkent.
Harmonieorkest OBK ging dan wel niet strijken met de eerste prijs in haar groep - dat werd Lieshout - maar mag tevreden terugkijken op een goed concert met een ruim puntenaantal.
In de tweede groep was het de Udense harmonie De Eendracht die de eer kreeg. De Vorstenbosche Notenkrakers gingen tenslotte aan de haal met de eerste prijs in de derde groep én namen de wisselbokaal als all-over winnaar mee naar huis.

                    
Vrijwilligers van OBK onder aansturing van Tijn van Brussel zorgden er een lange dag voor dat de organisatie op rolletjes liep, maar er mag zeker een pluim naar het driehoofdige Jumbocupteam van de Kring van Muziekgezelschappen voor de ontspannen organisatie.

Foto's Henk Loeffen

 

 Dubbel succes voor dirigent Henk Schellekens
Op zaterdag 2 november stond het Jumbomuziekfestival in het teken van de slagwerkgroepen. Slagwerkgroep OBK was om 17.00 uur aan de beurt. Met een sfeervolle impressie van het werk In memoriam Anne Frank behaalde onze slagwerkgroep maar liefst 90 punten van de jury. Met name de combinatie van beeld en geluid bracht het publiek even terug naar de tijd van de tweede wereldoorlog. Men was zo onder de indruk van het werk dat men na afloop even vergat om te applaudisseren. Het tweede werk Bronk gaf een impressie van de jaarlijkse sacramentsprocessie die ieder jaar op de tweede zondag na Pinksteren plaatsvindt in het Limburgse Eijsden. De jury beloonde dit werk met 87 punten zodat OBK met een gemiddelde van 89.5 punten uitkwam op het hoogste puntenaantal van de 1e divisie. Een teken dat Henk Schellekens en zijn muzikanten heel goed op weg zijn in de voorbereiding naar de deelname aan de federatieve podiumwedstrijd op 7 december in de Nieuwe Nobelaer te Etten-Leur.

De slagwerkgroep St. Cecilia Zijtaart dat eveneens onder leiding staat van Henk Schellekens behaalde maar liefst 92 punten in de derde divisie. Zij ging uiteindelijk met de wisseltrofee naar huis.
Complimenten aan Henk Schellekens voor deze geweldige prestaties.

Foto's Henk Loeffen

 

 

Concert met Sef Pijpers
Op zondag 27 oktober vond in Ter Aa een bijzonder concert plaats. Harmonieorkest OBK - Erp - en Harmonieorkest Wilhelmina - Den Dungen - voerden onder leiding van Sef Pijpers de programma's  uit die zij binnenkort gaan spelen op festivals en tijdens het concours waaraan Wilhelmina deelneemt.
Beide orkesten speelden daarom 4 werken, passend in de traditie van de festivals.

Op zondag 3 november speelt het Dungense harmonieorkest op het Regioconcours in D'n Durpsherd in Berlicum. En Harmonieorkest OBK op dezelfde dag op het Jumbofestival te Zijtaart.
Op de federatieve concertwedstrijd op zondag 24 november treedt Wilhelmina op om 15.45 uur in De Schalm te Veldhoven,  Wij wensen het orkest en Sef daar veel succes.

Foto's Henk Loeffen

 

 

Succes voor slagwerkgroep onder leiding van Henk Schellekens
Op zaterdag 26 oktober behaalde de slagwerkgroep van Fanfare St.Cecilia uit Zijtaart een zeer buitengewone score bij haar deelname aan het KNFM-podiumconcours te Drachten.
Met maar liefst 95 punten gingen de Zijtaartse muzikanten onder leiding van Henk Schellekens er strijken met de eer.
En dat is nogal wat: een 1ste prijs met onderscheiding, promotie naar de derde Divisie en een uitnodiging voor deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen!
Vanuit Erp: proficiat Zijtaart én Henk!

 

 

Slagwerkconcert in Heeswijk
Op zaterdag 19 oktober organiseerde de Heeswijkse Koninklijke fanfare een concert voor slagwerkgroepen. De slagwerkgroepen van Harmonie OBK, Fanfare St.Cecilia - Zijtaart en Koninklijke Fanfare St.Willibrord - Heeswijk werkten hieraan mee. Henk Schellekens dirigeerde de ensembles uit Zijtaart en Erp. De Heeswijkse slagwerkgroep stond onder leiding van Wim van Zutphen.

De uitvoering vond plaats in de goed gevulde aula van Gymnasium Bernrode. Een concert dat de aandacht van het publiek had getrokken.
De drie uitvoerende slagwerkgroepen benutten een grote verscheidenheid aan instrumenten en met name het melodische instrumentarium speelde een hoofdrol in de overigens bijzonder gevarieerde programmering.
De toelichting bij het optreden van OBK was in handen van Tijn van Brussel.

Alle drie nemen ze dit najaar 2013 deel aan podiumwedstrijden. Met recht kan gesproken worden over een try-out want op 26 oktober al reist St.Cecilia af naar Drachten voor het KNFM-podiumconcours aldaar. Op 7 december is het de beurt aan OBK én aan de Koninklijke, ditmaal in de Nieuwe Nobelaer te Etten-Leur. Nu nog* onder auspiciën van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (lid van federatie VNM).

*) Ook op 7 december: de beide muziekfederaties KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen) en VNM (Verenigde Nederlandse Muziekbonden) zullen op die dag fuseren om formeel tot één landelijke muziekkoepel te geraken. Op 1 januari 2014 zal de nieuwe KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) operationeel zijn.

 

 

 

Slagwerkgroep OBK tijdens haar optreden...

Klik hier voor meer Foto's van  Kon. Fanfare St.Willibrord

 

 

Jubilarissenconcert
Op zondag 6 oktober 2013 presenteerde Muziekvereniging Harmonie OBK zich met nagenoeg al haar ensembles: jeugdslagwerkgroep, speelgroepje, opleidingsorkest, slagwerkgroep en harmonieorkest. In een goed bezocht jubilarissenconcert toonden alle orkesten zich van de beste kant.
Een en ander werd tevens aanhoord door de Veghelse wethouder Van Rinsum, de ereleden die OBK telt, ouddirigent Jacques Merkx, de voorzitter van de Bossche Bond Jos Verbeeten en een groot aantal Vrienden van OBK.
Kari Beekmans presenteerde het programma.

De jeugdslagwerkgroep onder leiding van Thijs van Stiphout liet zien en horen dat je al jong een volwaardige reeks van slagwerkinstrumenten kunt leren bespelen. Met een hoog gehalte aan ritmisch samenspel. Waarna het speelgroepje en het opleidingsorkest onder leiding van Cindy Van Rijn aan de beurt waren. Met deze optredens werd duidelijk wat de progressie kan zijn tussen muzikanten die nog maar enkele maanden spelen en degenen die al even langer muziek maken. Vrolijke melodietjes wisselden zich in vlot tempo met elkaar af.
De slagwerkgroep onder leiding van Henk Schellekens voerde het progamma uit waarmee het ensemble op 7 december deel hoopt te nemen aan een landelijke Podiumwedstrijd.  De zaal was muisstil toen In Memoriam Anne Frank, van Gian Prince, werd gespeeld. Met het werk Bronk, van dezelfde componist, sprak men weer geheel andere emoties aan.
Het harmonieorkest tenslotte, speelde voor het eerst onder leiding van Sef Pijpers in Ter Aa. Na een klinkende pasodoble klonk The Legend of Flathead Lake van Carl Wittrock. Programmamuziek van een hoog niveau.

Toen was het tijd voor de huldiging van de jubilarissen: Theo van Brussel - 50 jaar lid - en Martien van Leuken - 60 jaar lid.
De voorzitter van muziekvereniging Harmonie OBK, Christ van Bree en de voorzitter van de Bossche Bond van Muziekgezelschappen, Jos Verbeeten, vulden dit intermezzo gezamenlijk in. Met waarderende woorden over de lidmaatschappen van beide heren en in een ontspannen sfeer werden de respectievelijke insignes opgespeld en werden bloemen uitgereikt.

Na dit intermezzo sloot het harmonieorkest af met Shirim - een reeks van klezmermelodietjes in een vlot arrangement -  en de mars Prestige, waarbij het harmonieorkest werd versterkt door muzikanten van het opleidingsorkest.

Na afloop van het concert was er gelegenheid om Martien en Theo persoonlijk de hand te drukken. Een imposante rij concertbezoekers maakte daar aanspraak op.
Intussen speelde de huidige hoornsectie een feestelijk deuntje voor hun ex-hoorncollega Theo en feliciteerde het Van Brussel Familiekoor beide jubilarissen middels enkele vrolijke liederen en toepasselijke teksten.

Foto's Henk Loeffen

 

 

Studiedag slagwerkgroep
In de voorbereiding naar deelname aan de Podiumwedstrijd door de slagwerkgroep op 7 december in De Nobelaer te Etten-Leur, vindt een doelgerichte reeks activiteiten plaats. Zo vond er op 2 juni al een studiedag plaats. Een tweede studiedag was er op 8 september, in Ter Aa.. Naast dirigent Henk Schellekens fungeerde Patrick van den Heuvel als repetitor.
Patrick van den Heuvel heeft professionele ervaring met het programma dat onze slagwerkgroep straks uitvoert in Etten-Leur.

Foto’s: Paul van Antwerpen

 


 

BBQ
OBK+ stond weer garant voor een grandioze barbecue op de speelplaats van De Empel. Op zondag 25 augustus tussen vier en negen. Andere tijdstippen dan we gewend zijn en ook dat beviel goed. De leden van de commissie hadden overal aan gedacht en liepen de hele dag te sjouwen. Ook waren anderen ingeschakeld, getuige de spullen op het speelplein...
De commissie zorgde tot slot voor een verrassing in de vorm van een optreden van de band VIB waarin we verschillende bekende gezichten zagen. En ook het weer werkte mee, ondanks het buitje aan het eind. Je zag verscheidene gasten meehelpen om de boel snel op te ruimen, voordat de bui kwam; ook dàt is OBK!
Al met al: bedankt commissie OBK+ !

Foto's Arno Manders

 

 

Proficiat
Jesse van Lankveld is op zaterdag 22 juni geslaagd voor het C-examen hoorn.
De  andere drie hoornisten van het harmonieorkest (Angela Joke en Leonne) hebben, door het samen spelen met Jesse van een kwartet, mee gewerkt aan het succesvolle examen.
Anouk van Dinter behaalde het B-diploma op klarinet.
Eveneens op klarinet slaagde Merle Verhoeven voor het A-examen.
Hilde van de Wetering, Sam van de Crommenacker en Amber van der Heijden zijn geslaagd voor het A-diploma op dwarsfluit.

 

 

Zomermiddagconcert met Hertog Janfietstocht
Op zondag 23 juni sloot muziekvereniging Harmonie OBK het seizoen af met een ontspannen middagconcert op het Hertog Janplein te Erp, waar tevens de Hertog Janfietstocht haar finish had. Tenminste, dat was de bedoeling...
De weergoden besloten anders.
Ze stonden de optredens van De Durdauwers ternauwernood toe. Wind en onverwachte buien speelden deze muzikanten echter amper parten, net zo min als de deelnemende fietsers. Twee uur lang spelend onder de overkapping van het terras van Partycentrum Van Haandel, verwelkomden De Durdauwers de vrolijke deelnemers aan de fietstocht met een luchtig programma.
Voor de slagwerkgroep koos men toch maar een andere accommodatie: de kleine zaal van Van Haandel. De slagwerkers onder leiding van Henk Schellekens gaven alvast een kleine proeve weg van wat de fijnproever straks te wachten staat, op 7 december in Etten-Leur.
In de kleine zaal streek om een uur of vijf ook het harmonieorkest onder leiding van Sef Pijpers neer. Met een interessant programma, waarin een paso doble, een Klezmer-rhapsodie, vlotte marsen en een stuk fantasiemuziek, vermaakte men het aanwezige publiek.
Met een serenade, ook al bij Van Haandel binnen - aan mevrouw Toos Vonk en haar familie vanwege een Koninklijke onderscheiding - beëindigde OBK wat een zonnige muzikale middag had moeten zijn.
Nog één repetitie te gaan voor alle orkesten - èn een serenade - en OBK heeft vakantie.

Hierbij enige kiekjes van de Hertog Janfietstocht...

Foto's Henk Loeffen en Arno Manders

 

 

Windkracht 6
Op woensdag 12 juni 2013 vond de Eindpresentatie van het muziekproject Windkracht 6 plaats in zalencentrum Ter Aa te Erp.
Klik hier

 

 

Studiedag slagwerkgroep
Op zondag 2 juni kwamen de muzikanten van de slagwerkgroep een dag bij elkaar in Ter Aa in Erp om de piketpaaltjes uit te zetten voor de deelname aan de podiumwedstrijd op 7 december in Etten-Leur. Henk Schellekens en Patrick van den Heuvel leidden het programma.

    
Foto's Henk Loeffen

 

 

Geslaagd!
Op zaterdag 1 juni namen slagwerkers in opleiding deel aan het theoretische examen A. Allen slaagden.
Paul van de Boom, Guus van Berlo, Pepijn van Schaijk, Tijn Pennings, Joran Spierings, Luca Spierings.
Proficiat!
 

 

 

Disco Bowlen!
Op vrijdag 19 april 2013 organiseerde OBK+ een activiteit voor alle leerlingen van onze muziekvereniging: Disco Bowlen in Fitland Hotel De Vrije Teugel!
Om 19.15 uur vertrokken vanaf het Hertog Janplein maar liefst 36 jeugdige bowlliefhebbers in diverse auto's naar Uden.
Na afloop kreeg iedereen nog een frietje met een snack. Voor de nummer 1 tot en met 3 waren er prijzen.
Aan de reacties te horen vonden alle deelnemers het erg leuk! Een geslaagde activiteit dus van de commissie OBK+.


Foto's Thijs van Stiphout
 

 

 

Zutphen!

Op 13 en 14 april 2013 verbleven harmonieorkest & slagwerkgroep Harmonie OBK een weekendlang in Zutphen, een van Gelres meest beruchte noordelijke Hanzesteden.

Zaterdagmorgen 13 april rond de klok van half 8 verlieten 2 OAD-bussen en één instrumentenwagen in noordelijke richting het Erpse Hertog Janplein.
De bussen hadden een speciale indeling, gericht op het ochtendprogramma in de Zutphense binnenstad, een belangrijk geachte aanwijzing van de organisatie.

Al vroeg in de ochtend werden bagage en muziekinstrumenten gelost in het Zutphense resort van de Inntel Hotels aan De Stoven
en was het tijd voor de eerste gezamenlijke activiteit: een puzzelwandeling door de oude binnenstad.
De bussen zetten het gezelschap op 4 plaatsen in de stad af en gewapend met stafkaarten en vragenlijsten gingen muzikanten en bestuursleden goedgemutst op pad.
 

Onderweg ontmoetten zij bekenden die hen via een leuke en interessante groepsopdrachten even van hun a propos wisten te brengen, middels ballonnen, eieren, hondenpoep, spijkers en ballen.
De geadviseerd paraplu bleek niet nodig.

Na lunchtijd was het middag programma zeer divers met meerdere mogelijke keuzes: zwemmen, squash, bowlen, poweryoga, een bezoek aan een wijngoed, aan een bierbrouwerij of aan de welbekende Zutphense fluisterboot.
Later in de middag repeteerde het harmonieorkest in een van de zalen van het hotel het concertprogramma voor zondag, onder leiding van Tijn van Brussel.
Met een uitstekend diner in het hotel kwam een einde aan het middagprogramma.

Het avondprogramma was al even verrassend: een eigen dj wist al spoedig de stemming op peil te brengen. Een presentator en een quizleidster kwamen eveneens uit de eigen gelederen. En na de uitslag van de ochtendwandeling, spelletjes, wedstrijdjes, zang uit (on?)-geoefende OBK-kelen en een prima optreden van het complete bestuur in Zuid-Amerikaanse uitmonstering dacht het barpersoneel dat het inmiddels midden in het Brabantse carnaval terecht was gekomen. Daarbij dan nog de onvervalst Erpse tongval gevoegd die, hoe later het werd, des te prominenter klonk bij de bestellingen aan de bar.

Hoe dan ook, het bleef tot vroeg in de ochtend onrustig op De Stoven 37....

   


Zondagmorgen 14 april begon met een stevig ontbijt, gevolgd door een quiz die was gelardeerd met typische opdrachten, waar we niet meer al te veel van willen zeggen.4 foto's Theo vd Ven
Tenslotte, wat moet je nu eigenlijk met 4 appels, 3 eieren, een gebruikte panty, een rol toiletpapier, een stapeltje plastic bekertjes en een stuk karton?
Kort gezegd, het werd een leuke ochtend.
Intussen werkte het Zutphencomité zich een slag in de rondte om alle instrumenten naar de uitgang van het hotel te krijgen...

Rond het middaguur vertrok OBK al wandelend naar de Vrije School, waar het concert zou plaatsvinden met medewerking van Muziekvereniging Excelsior - Warnsveld. Voor het vervoer van de bagage werd gezorgd door ons eigen comité.

De organisatie van deze muziekvereniging zorgde voor gesmeerde broodjes, koffie en thee. Geassisteerd door mensen uit het OBK-gezelschap.


Foto Kim van Tilborg
Onder leiding van Tijn van Brussel en Henk Schellekens
voerden harmonieorkest en slagwerkgroep
een concert uit dat klonk als een klok.

Wie er niet bij kon zijn, heeft absoluut iets gemist: het Duo Concert!


Het orkest van Excelsior, een bovenmate gastvrije vereniging,
voerde daarna onder leiding van Geert-Jan Dijkerman
het  afsluitende deel van het duoconcert uit.

Voorzitter Christ van Bree en Zutphencomitélid Nico van Brussel staken in hun slotwoord de erkentelijkheid van OBK voor Excelsior niet onder stoelen of banken.

Intussen waren de beide bussen gearriveerd en vertrok het gezelschap onder een weifelend voorjaarszonnetje Erp-waarts.
Om aldaar het Zutphenweekend af te sluiten met een uitgebreid Van Haandeldiner.

 

 

 

 

 

 

 

Met dank voor de nimmer aflatende zorgen
van de Zutphencommissie: Daniëlle, Kari, Martijn, Nico en Wern.

Foto's Henk Loeffen 

 

Verrassend Koninklijk slot aan de algemene ledenvergadering van Muziekvereniging Harmonie OBK:
Op woensdag 10 april vond bij Van Haandel de jaarlijkse algemene ledenvergadering plaats. Voor de uitnodiging, de agenda en de verslagen: klik hier!
Voorzitter Christ van Bree heette iedereen welkom, inclusief de aanwezige ereleden.
Nadat het verslag van de algemene ledenvergadering van 4 april 2012 van notulant Theo Bockting en het verslag van activiteiten in 2012 van secretaris Peter Ketelaars aan de orde waren gekomen, was het de beurt aan penningmeester Kari Beekmans met het financieel jaarverslag over 2012 en de begroting voor 2013. De kascommissie, bestaande uit Willy Nabuurs en Nico van Brussel, complimenteerde de penningmeester met de correcte boekhouding. De nieuwe commissie bestaat uit Berry Cuppen en Jesse van Lankveld.
Zorgen zijn er over de opbrengsten van het oudpapier in de komende jaren.

De bestuursverkiezing viel in 2 delen uiteen: Henk Loeffen was aftredend en herkiesbaar.
Peter Ketelaars daarentegen trad af en was niet herkiesbaar.
Het bestuur stelde voor om Tijn van Brussel in de vacature te benoemen. Met beide voorstellen stemde de vergadering onder luid applaus in. Tijn volgt Peter op als secretaris.
Zowel Peter als Tijn spraken vrolijke woorden van dank, maar niet voordat de voorzitter diepgaand op de OBK-carrière van Peter was ingegaan.

De repetitiekanjer moest worden gedeeld: Harry van Brussel en Gerrit Kerkhof waren onbetwistbaar dé kampioenen repetitiebezoek. Zij overhandigden de bokaal echter aan Manon Emonds, een speciale geste.
Het bloemetje vanwege het 12 1/2 jarig lidmaatschap was dit jaar voor Lianne van den Tillaart en Karin van de Wijdeven.

Het voorstel om de contributie tot € 100,- per jaar te verhogen, werd zonder al te veel morren aangenomen.
Aangaande de voortgang van het ledentevredenheidsonderzoek memoreerde voorzitter Christ de afspraken en voornemens van het afgelopen jaar.
Betreffende het opleidingsbeleid gaf hij een zeer uitgebreide uitleg.

Tot slot volgde de bespreking van de voornaamste activiteiten in 2012.
Rondvraag en sluiting kwamen niet meer uit de verf.
Want onverwacht betrad de familie Ketelaars samen met burgemeester Adema de vergaderzaal.
Het was iedereen direct duidelijk wat de bedoeling van het een en ander was. "Het heeft Hare Majesteit behaagd, etc" en tijdens een aanhoudend applaus werd Peter de versierselen opgespeld, behorende bij de Orde van Oranje-Nassau. Maar niet voordat ook mevrouw Adema zijn verdiensten had opgesomd en dat was nogal wat.
Familie en leden van OBK feliciteerden de kersverse decorandus.
Het bleef nog lang onrustig aan het Hertog Janplein.

Foto's Henk Loeffen

Kliknieuws


 

 

Fluiten met Wil Offermans
Op zondag 7 april vond te Veghel een fluitworkshop plaats, georganiseerd door Harmonie Frisselstein. Wil Offermans, een fluitist die vanwege zijn jarenlange wereldreizen heel veel ervaring in verschillende fluitculturen opdeed, verzorgde in samenwerking met MIK-docente Leonie Clahsen een boeiende workshop. De workshop werd afgesloten met een slotvoorstelling waarin het ingestudeerde ten gehore werd gebracht. Een prachtige, verrassende en sfeervolle voorstelling!!
Enkele Erpse fluitisten (Imke, Amber, Neeltje, Nanne en Imke) deden mee aan de workshop en speelden in de slotvoorstelling.

 

 

 

Uitwisselingsconcert te Volkel Harmonie OBK
Op zaterdag 23 maart vond in het Muziekhuis van de Volkelse Harmonie St Caecilia een uitwisselingsconcert plaats waaraan het Opleidingsorkest en de Jeugdslagwerkgroep van Harmonie OBK meewerkten. Respectievelijk onder leiding van Cindy van Rijn en Thijs van Stiphout.
Het Volkelse Leerlingenorkest is in feite een projectorkest waarbij Sint Caecilia en Harmonie EMM uit Boekel samenwerken. Het staat sinds september 2011 onder leiding van onze eigen Jesse van Lankveld.

Het werd een geanimeerde avond, waaraan naast iedere muzikant vast en zeker ook het publiek plezier beleefde.
Tijdens het optreden van de slagwerkgroep viel het licht uit, maar onze OBK-muzikanten speelden onverstoorbaar verder, alles uit het hoofd. Klasse!

Het concert werd afgesloten met een gezamenlijk gespeelde Mary Poppins Medley.

    
Meer kiekjes? Klik hier  Alle foto's werden ontleend aan de site van St.Caecilia Volkel.

 

 

Onderling Solistenfestival Harmonie OBK
Op 10 maart 2013 vond in Ontmoetingscentrum Ter Aa het Onderling Solistenfestival plaats. In een overvolle en aandachtige zaal vol muziekliefhebbers verzorgden een groot aantal solisten en ensembles van zeer uiteenlopende leeftijd maar liefst 38 optredens. Alle optredens werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Ben van Kuppenveld voor de slagwerkers en Willem Pluk voor de blazers.
De jury was vol lof over de te gehore gebrachte werken en het grote aantal deelnemers. Met name ook was zij onder de indruk van het speelplezier dat er bij de deelnemers van af spatte.
Als afsluiting van het programma vond de uitreiking van de oorkondes met de juryrapporten door de vicevoorzitter van Harmonie OBK, de heer Theo Bockting.

Ten aanzien van de commissie die het een en andere organiseerde:
bedankt en proficiat met dit bijzonder geslaagde evenement!

Foto's Henk Loeffen

 

 

Nieuwe dirigent harmonieorkest
Met ingang van 13 maart 2013 heeft het Erpse harmonieorkest een nieuwe dirigent: Sef Pijpers.
Sef Pijpers volgt in die hoedanigheid Raf De Keninck op.
Wij wensen Sef een prettige en succesvolle tijd toe bij OBK.

Met Raf De Keninck heeft het harmonieorkest in 2010 en 2012 enige succesvolle projecten als 't Klank- & Lichtspel 2010 en Lost in Music op de planken gezet
en gedurende zijn dirigentschap is het orkest gegroeid in muzikale zeggingskracht.
Op 6 maart vond de laatste repetitie onder zijn leiding plaats. Voorzitter Christ van Bree memoriseerde de periode van het dirigentschap van Raf De Keninck.
Leden en bestuursleden waren daarna in de gelegenheid om Raf persoonlijk de hand te drukken. Waarvan uitgebreid gebruik werd gemaakt.

 

 

Eerste Prijzen in Berlicum!
De Erpse slagwerksolisten die meededen aan het FKM-solistenconcours in Berlicum op zaterdag 2 maart 2013
hebben alle vijf een eerste prijs behaald. Met ieder een score van 80!
Rick van der Voort
Guus van Berloo
Roy van Nuland
Niels van Dinter
Niels van den Elzen

In de jury Rob Janssen en Ivo Weymans.
Proficiat voor de solisten en hun coaches!
 

 

 

OBK in de Jeugdpronkzitting
Op  vrijdag 8 februari deden de slagwerkers van onze slagwerkgroep mee met de jeugdpronkzitting van de Uilen van Empeldonk. Het thema was "klusjesmannen" en de slagwerkers maakten muziek op trappen, vuilnisbakken en verfpotjes. Ook dit jaar volgt de jeugdprins van de Uilen van Empeldonk de slagwerkopleiding van OBK: Prins Tijn!

Maar ook de muzikanten van het jeugdorkest waren van de partij. Onder het motto "Whoppaa! Cowboy style!" speelden de muzikanten als cowboys in the far west de sterren van de hemel!
Foto's: ontleend aan de website De Uilen van Empeldonk  


 

 

Henry Emonds
Op woensdag 30 januari 2013 is trompettist Henry Emonds in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven overleden. Tijdens zijn favoriete muziekavond.
Direct na de aftrap voor de bekerfinale met Feyenoord.
Het plotseling bericht van zijn overlijden, dat al spoedig na aanvang van de repetitie kwam, deed muzikanten in stilte troost bij elkaar zoeken.

Op dinsdag 5 februari vond een sfeervolle avondwake plaats in de Servatiuskerk in Erp. Ondermeer werd het Avé Maria gespeeld door twee trompettisten.

De afscheidsdienst was op woensdag 6 februari, eveneens in de Erpse kerk.
De Durdauwers speelden tijdens de afscheidsviering. In overleg met de familie werd gekozen voor titels die Henry vast en zeker op prijs zou hebben gesteld: You'll never walk alone. Trompetenecho, Dansen op de vulkaan en Hé, gaode mee. Ook nu weer speelde de trompet een belangrijke rol in de viering: Il Silencio en Avé Maria.
Voorzitter Christ van Bree sprak namens de muziekvereniging Harmonie OBK.

Harmonie OBK speelde tijdens de tocht naar het kerkhof de Marche Funèbre. Leden en bestuursleden van OBK droegen bloemstukken. Op het kerkhof klonken een Andante en het Blijf mij nabij. De bijeenkomst werd daar besloten met een hartverscheurend klinkende Last Post, de Laatste Groet.

Muziekvereniging Harmonie OBK leeft mee met Marlies, Manon en Nick, verdere familie en vrienden en wensen allen veel sterkte.

    rouwbericht             foto prentje
    

 

 

Proficiat!
Neeltje donkers (fluit) en Anouk van Dinther (klarinet) zijn geslaagd voor hun theorie-examen behorende bij het B-diploma.
Nog voor de zomervakantie zullen zij opgaan voor B-examen praktijk.
 

 

 

Proficiat!
Op zaterdag 26 januari 2013 zijn Ruud van de Valk en Niels van den Elzen op examen geweest bij Rhythm Impact in Berlicum voor respectievelijk examen C en B slagwerk.
Beiden zijn geslaagd.
 

Naar boven!